Gehandicapten-cv’s gewild bij (sommige) IT-bedrijven

19 december 2008
Gehandicapte IT’ers willen zich niet als zodanig onderscheiden, zijn lastig te benaderen, zijn weinig mobiel en bang om verworvenheden te verliezen. In de IT-sector is werk, zijn er technologische oplossingen om het werk uit te voeren en zijn bedrijven gemotiveerd de nodige aanpassingen te doen. Want talentvolle IT’ers zijn schaars en functionele beperkingen om te overwinnen.

Dat was vorige week de opvallende boodschap van een beperkte groep bedrijven, waaronder IBM, Capgemini, Ordina, ING, Achmea, Gasunie, Intergraph, NBD/Biblion en Ohra. Op instigatie van IBM Nederland heeft Haselhoff Groep het initiatief genomen de aandacht van gehandicapte IT’ers te trekken. Niet om positief te discrimineren, want de kandidaten worden gewoon beoordeeld op kennis, kunde en persoonlijkheid, zeggen de deelnemende bedrijven. Ook niet om tegen het einde van het jaar iets aan liefdadigheid te doen. “Weg met de zieligheid”, zei Tom Rodriques van Ordina tijdens de persconferentie. Nee, de uitnodiging om te solliciteren moet het imago van bedrijven in de ICT-sector bijsturen. IBM, Capgemini en Ordina willen af van het beeld dat ze onneembare vestigingen zijn voor IT-professionals met een handicap.

De bedrijven hebben te maken met een structureel tekort aan goedgeschoolde vakmensen, verergerd door grootschalige uittocht van gepensioneerden. De twintig deelnemende bedrijven willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om talent carrièremogelijkheden te bieden, ongeacht functionele lichamelijke beperkingen. Een klankbordgroep rapporteerde de noden van gehandicapte IT’ers: carrièremogelijkheden, de zekerheid dat werkgevers aanpassingen willen doen en doorgroeimogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat gehandicapten een sterke neiging hebben om bij overheden en non-profitinstellingen te werken.

Arend Pet werkt al lang voor IBM, de laatste veertien jaar in een rolstoel als gevolg van een dwarslaesie. Het beeld van grote IT-bedrijven als onneembare vestingen zit bij veel IT’ers in hun kop, zegt Pet. “Dat heb ik zelf niet gemerkt. Het voordeel was juist dat aanpassingen snel werden gedaan en er niet moeilijk werd gedaan over vergoedingen. Mijn bedrijfsauto is heel snel voor 6500 euro aangepast zodat ik weer naar partners en klanten kan rijden.”

Het was een mooi gebaar, maar het is de vraag of het genoeg is. Eerdere pogingen van IT-bedrijven om specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt aan te trekken, waren op zeer bescheiden schaal succesvol. Denk aan vrouwen. Henk Vermaas, CEO van Capgemini Nederland, sluit niet uit dat de IT als te perfect ogende wereld gehandicapten afstoot. Daarom zegt hij: “Geef jezelf niet een extra handicap en klop bij ons aan. Geef ons de gelegenheid jullie aan te nemen.”

De belangrijkste barrière die gehandicapten moeten overwinnen, is volgens Rodriques de mentale afstand tussen bedrijven en mensen met beperkingen. Het beste bewijs voor die kloof was de schamele steun die het initiatief kreeg vanuit de rest van de IT-sector. Branchevereniging ICT~Office kan het bijvoorbeeld niet steunen, omdat de vereniging zich niet op specifieke doelgroepen richt.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!