Beheer

Security
ROC Mondriaan

Gehackt ROC Mondriaan bezig met wederopbouw

Systemen nog onbereikbaar voor studenten en docenten.

© ROC Mondriaan
8 september 2021

Systemen nog onbereikbaar voor studenten en docenten.

De Haagse onderwijsinstelling ROC Mondriaan herstelt geleidelijk van de hackaanval die het heeft getroffen. Het is nu bezig met een veilige wederopbouw van zijn systemen, die dus vooralsnog niet toegankelijk zijn voor studenten en docenten. Wel is er sinds deze week weer werkende WiFi.

"Het zal een aantal weken duren voor onze systemen weer helemaal opnieuw zijn opgebouwd. Bij het nieuwe systeem staat de veiligheid voorop", meldt de ROC in een update van gister. Het platliggen van de ICT-omgeving is een indirect gevolg van de hack. De in de arm genomen externe securityspecialist heeft "geadviseerd systemen en bestanden tijdelijk onbereikbaar te maken tot nader bericht".

Ransomware-ervaring

Dat onbereikbaar maken dient voor het in kaart brengen van de omvang en impact van de hack. De door ROC Mondriaan aangehaalde externe partij is forensisch bedrijf NFIR. Die securityfirma heeft eerder de gegijzelde gemeente Hof van Twente bijgestaan na de hackaanval daar. Het is officieel nog niet bekend of er bij de Haagse onderwijsinstelling ook sprake is van ransomware.

De ICT-afdeling van ROC Mondriaan is "met man en macht bezig om onze systemen weer veilig op te bouwen en draaiend te krijgen". Ondertussen is het nieuwe schooljaar al wel begonnen, in gemankeerde vorm. Studenten krijgen informatie over hun rooster, lessen en andere schoolzaken via elke individuele school die onder de koepel van ROC Mondriaan vallen.

'Anders dan gebruikelijk'

"De systemen zijn nog onbereikbaar daarom kan dit anders gaan dan gebruikelijk. Je kunt telefonisch, via WhatsApp of per sms op de hoogte gehouden worden door jouw school. Houd ook de social media kanalen van jouw school goed in de gaten." Het draadloze netwerk is inmiddels weer hersteld en beschikbaar voor scholieren. "Het wachtwoord krijg je via je school."

Het is nu nog onbekend weer gebruikers van de ICT-systemen van ROC Mondriaan weer kunnen inloggen. Uit voorzorg worden er nu wel voor alle studenten nieuwe wachtwoorden aangemaakt. "Ook gaan we gebruik maken van Multifactor Authenticatie (MFA). Een tweestapsverificatie die ervoor zorgt dat inloggen veiliger wordt."

Kortetermijnoplossingen

Het herstel van de platgelegde ICT-omgeving gaat nog zeker enkele weken duren, geeft de onderwijsaanbieder aan. "Om ervoor te zorgen dat de lessen zoveel als mogelijk gewoon door kunnen gaan, zorgt ICT ook voor verschillende korte termijn oplossingen [sic]. Zo werken ze er hard aan om ervoor te zorgen dat docenten snel weer hun laptop kunnen gebruiken in de lessen. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de stappen die hierin worden gezet."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.