Loopbaan

Carriere
beste werkgever Effectory

Geen IT-bedrijven in ranglijst Beste Werkgevers

Dit jaar ontbreekt opmerkelijk genoeg de categorie ICT in de ranglijst van Effectory van Beste Werkgevers wegens gebrek aan animo.

5 oktober 2016

Dit jaar ontbreekt opmerkelijk genoeg de categorie ICT in de ranglijst van Effectory van Beste Werkgevers wegens gebrek aan animo.

Gisterenavond werd bekend welke organisaties zich een jaar lang de beste werkgevers van Nederland mogen noemen. Het Amsterdamse bureau Effectory maakte gisteren de resultaten van het naar eigen zeggen grootste werkgeversonderzoek van Nederland bekend. Doorgaans gooien IT-werkgevers hoge ogen bij de verkiezing tot beste werkgevers. Niet alleen bij Effectory, maar ook bij Great Place to Work en vergelijkbare onderzoeken. Dit jaar schitteren ze door afwezigheid. Dit is opmerkelijk, aangezien de vraag naar hoogopgeleide IT-specialisten ongekend hoog is.

“Het klopt dat IT-organisaties doorgaans voorop lopen in hun HR-beleid en goed scoren op het gebied van goed werkgeverschap en medewerkerstevredenheid. Dit jaar waren er echter te weinig deelnemende IT-bedrijven om er een aparte categorie voor in het leven te roepen”, zegt Lysan Pot, marketing manager van Effectory. Werkgevers met minder dan 1000 medewerkers moeten overigens betalen om deel te nemen aan het onderzoek, de grote namen worden automatisch meegenomen.

Pot durft niet te zeggen of werkgevers in de ICT-sector niet hebben deelgenomen vanwege de hoogte van het bedrag dat moest worden neergeteld. “Maar dat lijkt me niet, want dit was eerder ook geen probleem. Bovendien is de vraag naar IT-personeel ongekend groot en is het belang om je te onderscheiden als goede werkgever alleen maar aan het toenemen. Maar het zou kunnen dat bedrijven ervoor kiezen om niet meer ieder jaar, maar om het jaar deel te nemen. Als dat zo is, hebben we wellicht volgend jaar weer een categorie ICT.” Een andere verklaring zou kunnen zijn dat er te veel van zulk soort wedstrijden en onderscheidingen zijn en dat IT-bedrijven massaal kiezen voor een andere uitverkiezing.

 

7 Tips voor IT-bedrijven

Lysan Pot van Effectory heeft nog wel 7 tips voor IT-bedrijven die zich willen onderscheiden als goed werkgever:

 1. Zorg voor een inspirerende directie
  “De directie inspireert door uit te dragen waar de organisatie voor staat en waar de organisatie naartoe wil. Bovendien moet de directie de werkvloer op om het personeel hier echt bij te betrekken.”
 2. Sla een aansprekende richting in
  “De richting van het bedrijf moet gekoppeld zijn aan de maatschappij waarin de organisatie opereert. Een maatschappelijke bijdrage spreekt medewerkers aan en zorgt ervoor dat zij met nog meer bevlogenheid en enthousiasme aan het werk gaan.”
 3. Verminder regels/bureaucratie
  “Goede werkgevers sturen aan op basis van vertrouwen, in plaats van alleen aan te sturen op controle. Zo min mogelijk bureaucratie en protocollen zorgen ervoor dat medewerkers beter in staat zijn om optimaal te kunnen presteren.”
 4. Dring het management terug
  “Hoe minder management, hoe beter. Stimulerend management stelt medewerkers in staat om zoveel mogelijk ervaring zelf op te doen. In moderne organisaties worden ook medewerkers aangemoedigd om de kar te trekken.”
 5. Waardeer je specialisten
  “Bied medewerkers in de ‘frontlinie’ de waardering en kansen om zo goed mogelijk te presteren. De organisatie in dienst stellen van deze specialisten zorgt voor een grote bevlogenheid bij de mensen die het uiteindelijke werk uitvoeren.”
 6. Doe aan sociale innovatie
  “Schakel denkkracht van medewerkers in om te bepalen wat er allemaal slimmer, soepeler en klantgerichter kan.”
 7. Doe aan kennisdeling
  “Maak informatie transparant en deel die met je medewerkers. Op deze manier heeft je personeel een helder kader waarbinnen zij niet alleen zichzelf maar ook de organisatie kunnen verbeteren.”

En de winnaar is….

ZLM Verzekeringen, Vanderlande, Stichting Sint Jozefoord en Frankelandgroep werden gisterenavond uitgeroepen tot de Beste Werkgevers van 2016. De enige ‘IT-bedrijven’ die een notering wisten te bemachtigen in de ranglijst zijn ASML (9e in de categorie beste werkgevers profit met meer dan 1000 werknemers, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,6), en Brunel en Catawiki (respectievelijk 9e en 14e in de categorie beste werkgevers profit met minder dan 1000 werknemers). Hierbij moet worden opgemerkt dat alle drie de bedrijven niet worden gezien als IT-bedrijven, zo vals ASML onder het kopje ‘Productie en industrie’, en Brunel en Catawiki vallen onder ‘Zakelijke dienstverlening’.

Effectory en Intermediair maakten de winnaars gisterenavond bekend tijdens het Beste Werkgevers Event in Theater Amsterdam. “Deze werkgevers scoren op essentiële onderdelen beter dan andere organisaties. Zo scoren zij hoog op organisatietrots, achter de doelstellingen staan, kansen krijgen om optimaal te presteren, ontvangen van waardering, organisatietevredenheid en tevredenheid over de werkzaamheden”, zegt Guido Heezen, oprichter van Effectory.

Het geheim van goed werkgeverschap

Succesvolle organisaties scoren volgens Heezen aantoonbaar goed op bevlogenheid en betrokkenheid. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om een cultuur van vertrouwen te creëren. “Medewerkers moeten ervan op aan kunnen dat er goed met hun belangen wordt omgegaan. Een duidelijke missie en inspirerend leiderschap zijn daarbij van groot belang.”

Bij organisaties die hoog scoren in het Beste Werkgeversonderzoek is gemiddeld 44,3% van de medewerkers zowel bevlogen als betrokken. Bij andere organisaties is dat 33,4%. Volgens Heezen produceren bevlogen én betrokken medewerkers tot wel drie keer meer dan andere medewerkers. “Goed werkgeverschap draagt er aan bij dat talent binnen de organisatie optimaal wordt benut en dat talentvolle mensen van buiten worden aangetrokken.”

Het Beste Werkgevers-onderzoek is dit jaar voor de zestiende keer uitgevoerd door Effectory en Intermediair om een objectief oordeel te vellen over goed werkgeverschap in Nederland. Aan het onderzoek namen 313 organisaties deel en in totaal beoordeelden 224.567 medewerkers hun werkgever. Organisaties verdienen een positie op de ranglijst gebaseerd op gedegen onderzoek onder hun eigen medewerkers. Kijk hier voor de uitslag.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.