Management

Klantinteractie
Faillissement EPD-leveracier blokkeert inzage medische gegevens

Geen inzage medisch dossier door faillissement EPD-leverancier

Door een bankroet van medischegegevens.nl hebben patiënten straks geen toegang meer tot hun medische gegevens.

22 november 2018

Door een bankroet van medischegegevens.nl hebben patiënten straks geen toegang meer tot hun medische gegevens.

Patiënten van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) kunnen binnenkort waarschijnlijk niet meer online hun medisch dossier inzien. Het bedrijf achter de website medischegegevens.nl is onlangs failliet verklaard, maakt HMC bekend.

HMC weet niet hoe lang de website nog beschikbaar is. "Daarover gaat de curator. Totdat er een alternatief beschikbaar is, kunnen patiënten na het verdwijnen van medischegegevens.nl niet online hun dossier inzien'', aldus het ziekenhuis.

Het faillissement heeft volgens HMC geen gevolgen voor de vertrouwelijkheid van medische gegevens.

Inzage

Het ziekenhuis zegt te werken aan een alternatief voor patiënten. "We hebben daarvoor even tijd nodig, omdat we door het faillissement overvallen zijn." Patiënten kunnen tijdens een consult in het ziekenhuis hun zorgverlener vragen om inzage in hun medisch dossier.

4
Reacties
M. Commandeur 28 november 2018 22:54

@Ed en Kleo: Ik was er niet bij in Lelystad, jullie? Ik heb het van TV en zag dat de patiënten nog niet uitbehandeld waren. Ik zou het zéér onprettig vinden, jullie denken daar anders over?
Jullie weten van personeelstekorten in de zorg? In het verleden is er o.a. bezuinigd op opleidingscapaciteit; marktwerking helpt daar m.i. niet bij.
In dit inspirerende filmpje legt chirurg Emma Bruns uit wat haar aanspreekt in de zorg maar ook wat haar zorgen baart:
https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_11306876~ziekte-als-verdienmodel-vpro…
of de podcast:
https://content1a.omroep.nl/urishieldv2/l27m2232c5fd4b17fae1005bff0d2a0…
Zij raakt gedemotiveerd door de toegenomen controle en verslaglegging, wat o.a. samenhangt met de bedrijfsmatige aanpak door marktwerking; samenwerking maakt plaats voor concurrentie(-strijd).
Verder wordt in De Monitor een verontrustend beeld geschetst van de zorg:
https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/crisis-in-het-ziekenhuis-tek…
Als het neoliberalisme niet jullie inspiratiebron is, hoe ver willen jullie gaan met maktwerking, Wat is jullie vergezicht? Probeer naast de verkoopargumenten (lagere belasting, alles wordt beter èn goedkoper, ...) ook zelf eens nadelen te verzinnen. Of, net als Mark R.: moeten we voor visie naar de opticien?
De menselijke keten om het ziekenhuis in Lelystad als protestactie laat zien wat het belang is van een ziekenhuis. Al eens zoiets gezien bij het faillissement van een bedrijf?
Voor mij is de zorg niet een bedrijf, die produkten of diensten levert, maar een van de sectoren met een gemeenschappelijke taak.

Ed 27 november 2018 12:26

Aanvullend op de juiste reactie van Kleo: in Lelystad zijn geen patiënten in allerijl geëvacueerd. Als M.Commandeur had opgelet, wist hij/zij dat dit in het Slotervaart gebeurde.

Kleo 26 november 2018 10:26

De 'stel' is uitgesloten bij wet, lees de AVG maar over bijzondere persoonsgegevens. Verder, wat een hoop onzinnig complotgebabbel. Instanties moeten blijkbaar ook bij aangetoond falen, in stand gehouden worden? En er is niemand die niet geholpen wordt, er waren geen ramp-beelden. 'En dat in Nederland', het is gewoon een stukje grond op de wereld waar dezelfde dingen gebeuren als elders.

M. Commandeur 23 november 2018 21:26

Stel ik heb (wat) geld en ben nieuwsgierig naar medische gegevens: koopje!
Dit doet marktwerking (in de zorg), dankzij het neoliberalisme.
Neoliberalisme?
www.corpwatch.org/article.php?id=376
Dienstige politieke partijen: VVD, CDA, D66, ... en in (gelukkig steeds) mindere mate Groenlinks en PvdA.
Laatst ook zo geschrokken van die ramp-beelden in Lelystad: patiënten, die in allerijl moesten worden geëvacueerd. En dat in Nederland!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.