Development

Apps

‘Geef medewerker zijn Personal Cloud’

10 juni 2011

Als CEO Mark Templeton van Citrix het voor het zeggen zou hebben, zou hij verbieden dat er nog IT-projecten worden opgezet waar eindgebruikers training voor nodig hebben. Elke toepassing zou zo goed ontworpen moeten zijn dat gebruikers er meteen mee aan de slag kunnen. Templeton zal op dit punt zijn zin niet krijgen. Maar hij en zijn bedrijf Citrix maken zich wel hard om IT zo makkelijk en vanzelfsprekend als mogelijk te maken. Voor Templetons is ‘easy’ IT hét antwoord op de ‘consumerization’ van IT.

In Citrix’ overtuiging is die ‘consumerization’ op dit moment de grootste kracht achter verandering van de IT-industrie. Met de nadruk op een geweldige gebruikerservaring, diversiteit aan platformen en applicaties en (keuze-)vrijheid voor de gebruiker, is de consumentenkracht IT fundamenteel aan het veranderen. Citrix is vastbesloten daar een stevige bijdrage aan te leveren, bleek tijdens Synergy 2011, Citrix’ jaarlijkse gebruikersconferentie in San Francisco vorige week. Kern van Citrix’ boodschap is dat gebruikers rijkere samenwerkingsmogelijkheden krijgen, de ondersteuning door de IT-afdeling (ook op afstand) van virtuele werkstijlen makkelijker wordt, en veel meer apparaten die werknemers gebruiken worden ondersteund.

Naar eigen hand
“Mensen zetten computergebruik naar eigen hand, nemen eigen apparatuur mee en werken zoals ze willen”, zei Templeton. Als ondernemingen proberen die ontwikkeling tegen te gaan, is dat geen goed idee, omarmen is beter. “Laat mensen eigen ‘devices’, eigen apps, netwerk en identiteit maar meenemen. Zorg ervoor dat het allemaal naadloos en veilig aansluit op de zakelijke infrastructuur en bronnen. De productiviteit zal omhoog gaan, de kosten zullen dalen en de flexibiliteit zal toenemen.”

Templeton introduceerde op Synergy een nieuw cloudconcept: de personal cloud. Naast, maar helemaal geïntegreerd met de private cloud of het datacentrum. In de personal cloud bevinden zich de devices, voorkeuren, data, apps, contacten, werk en leven van de gebruiker. Werkgevers die de personal cloud van medewerkers faciliteren, stellen medewerkers in staat te werken waar, wanneer en hoe ze willen, ongeacht netwerkverbinding en apparaat, binnen een uniforme omgeving met alle benodigde services. Citrix bouwde een nieuw netwerkweefsel voor de verbinding tussen de personal cloud, de private cloud van ondernemingen en de public cloud, als uitbreiding van het succesvolle NetScaler platform.

Greg Smith, directeur van Citrix Cloud & Networking Group en geeft toe dat medewerkers in hun personal cloud vooral gebruik maken van webbased services en daar in feite niet veel meer nodig hebben dan internettoegang en een browser om hun gang te gaan. “De visie van Citrix is dat medewerkers hun eigen devices, apps, data en ‘identities’ mee kunnen nemen en inzetten om hun werk te doen. We noemen dat ‘Bring Your Own’ (BYO). Het idee is medewerkers in staat te stellen eigen tools en apps te gebruiken om hun werk te doen. NetScaler Cloud Gateway zorgt ervoor dat het makkelijk gaat, zonder tussen de verschillende clouds te hoeven schakelen. Het biedt een ‘single point of acces’ en voor gebruikers is het niet relevant meer waar de services precies worden gehost.”

Belangrijker is volgens Smith nog dat een IT-afdeling de controle behoudt over wat medewerkers met hun eigen devices en bijvoorbeeld bedrijfsdata doen. “Zonder medewerkers te beperken. Het gaat erom dat het op een veilige manier gebeurt, met een consistente gebruikerservaring.” Op de vraag of werkgevers er wel op zitten te wachten dat medewerkers hun personal cloud op het werk benaderen zegt Smith: “IT-managers moeten zich realiseren dat het medewerkers die het willen, hoe dan ook wel een manier vinden om IT te omzeilen. Daarom is het beter BYO mogelijk te maken op een veilige manier.”

“Als een verkoopafdeling bijvoorbeeld een CRM-service afneemt van een externe partij, is IT daar niet bij betrokken. Als een medewerker met CRM-data op zijn laptop wordt ontslagen of vertrekt, gaat dat buiten IT om. De ‘single point of control’-gedachte is belangrijk om het overzicht te houden, voor compliance te zorgen en de beveiliging in stand te houden. De simpelheid en flexibiliteit die de eindgebruiker ervaart is net zo goed aanwezig aan de kant van het IT-beheer. De efficiëntie neemt toe. Bovendien kunnen bedrijven die NetScaler al in gebruik hebben, de Cloud Gateway op hun bestaande apparatuur inzetten.”

Uitbreidingen NetScaler platform
De meest belangwekkende nieuwe producten die Citrix aankondigde op Synergy 2011 zijn twee uitbreidingen op het NetScaler-platform: Netscaler Cloud Gateway en NetScaler Cloud Bridge. Beheerders krijgen daarmee beter zicht op en meer controle over hybride cloudomgevingen. Deze producten bewaken de voor- en achterdeur van private en publieke clouds.

Met Cloud Gateway kan de IT-afdeling controle houden over hoe apps via de personal cloud door gebruikers worden afgenomen. Ook het afdwingen van compliance, de toegangscontrole en het licentie­management is met één enkele interface mogelijk. “Cloud Gateway biedt een centrale appcatalogus die zakelijke, cloud- en consumentenapps bijeenbrengt”, zegt Sunii Potti, Citrix’ vice president productmarketing. “Het geeft een geïntegreerd beeld van alle appsilo’s, als één set webservices.“

De NetScaler Cloud Bridge legt de link tussen inpandige datacenters en de services in de public cloud. De Cloud Bridge maakt het mogelijk de capaciteit van het datacentrum naadloos uit te breiden in de cloud. Het mooie is dat gevoelige data in het eigen datacentrum blijven staan, terwijl een app die gebruikt maakt van die data in de cloud draait.

Citrix gebruikte de Synergy om een hele lading nieuwe producten en productverbeteringen aan te kondigen. De MKB-videovergadering oplossing ‘GoTo Meeting met HD faces’ bijvoorbeeld. GoToManage voor de iPad, waarmee beheerders gebruikers via hun iPad kunnen helpen en daar dus niet meer voor achter hun desktop moeten zitten. Verder kondigde Citrix de nieuwe generatie XenClient aan, een hypervisor voor het installeren van virtuele desktops op pc’s en laptops. XenClient krijgt een beter gebruikersinterface en betere mogelijkheden voor synchronisatie, back-up en het verwijderen van data op afstand. De nieuwe Citrix Receiver, software die virtuele desktops en applicaties overzet op apparaten van gebruikers, ondersteunt inmiddels 149 smartphones en 37 tablets. Receiver werkt nu ook op laptops met Google Chrome OS, tablets met HP webOS en Motorolas Atrix smartphone annex laptop. Aan ondersteuning van multitouch op tablets wordt nog gewerkt.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!