Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikers kabelinternet kunnen uitzien naar 10 Gbps

De industrie achter kabelinternet is al een aardig eind op weg om 10 Gbps-snelheden bij bedrijven en huishoudens af te kunnen leveren. Maar er is nog een wedstrijd nodig voor het laatste zetje.
coax
© Shutterstock
Shutterstock

Nog voor de eeuwwisseling ontstond de strijd tussen traditionele telecombedrijven en de kabel tv-wereld om wie het meest toekomstbestendige netwerk had. Telecombedrijven hadden eerst modems die over het gewone telefoonnet werken, later ISDN en vlak daarop kwam ADSL in verschillende generaties, tot de telecomwereld capituleerde voor de argumenten van een groep onafhankelijke pressiegroepen, in het zadel geholpen door overheden, die alleen in glasvezel de echte toekomst zagen met nagenoeg oneindige snelheden tot wel 10 Mbps of misschien wel meer per aansluiting.

De kabelexploitanten hoonden de kritiek dat hun technologie ongeschikt was met bravoure weg. Maar niet onterecht. Hoewel de telecomindustrie soms even een technologische voorsprong leek te halen, ging de kabelindustrie daar vervolgens weer voorbij. En tot op de dag van vandaag heeft de kabelsector de race niet verloren. Sterker nog, de verschillende DSL-technologieën komen niet boven internetsnelheden van 200 Mbps uit en dan moet de afstand tot de centrale niet te groot zijn. Voor hogere snelheden komt de telecomaanbieder glasvezel tot de meterkast aanleggen, maar daar zit wel een prijskaartje aan. Dat is bij de kabelinfrastructuur nog altijd niet aan de orde.

10G buiten het lab

Toegegeven, het kernnetwerk van de aanbieders in de telecomsector is net als dat van de kabelsector inmiddels helemaal verglaasd tot op de hoek van de straat van de afnemers. Maar in het aansluitnet worden nog steeds innovaties toegepast die de snelheid en kwaliteit van de dienstverlening opkrikken. De Docsis 4-standaard voor de komende generatie kabelinternetnetwerken voorziet in 10 Gbps downstream en 6 Gbps upstream bij de eindgebruiker. In de labs werden die snelheden vorig jaar al bereikt en in de Verenigde Staten zijn ook al enkele kleine gemeenschappen waar het netwerk in een demonstratie 10 Gbps haalde.

Maar de apparatuur in het netwerk is nog wel voor verbetering vatbaar. Wanneer meer mensen tegelijk met datavolumes met dergelijke hoge snelheden gaan gebruiken, moet het kernnetwerk ook de daarvoor benodigde capaciteit kunnen leveren. Daarvoor zijn nu door CableLabs nieuwe specificaties opgesteld voor een Coherent Termination Device. Dit moet ervoor zorgen dat verschillende fibers in het bestaande glasvezelnetwerk, gebruikmakend van verschillende kleuren laserlicht, gebundeld kunnen worden tot een dikke datapijp, net zoals dat nu al gebeurt bij, bijvoorbeeld onderzeese kabels en langeafstandsnetwerken.

Wat gaan we er mee doen?

Ondertussen heeft CableLabs ook een wedstrijd uitgeschreven voor uitvinders, studenten en ondernemers die toepassingen kunnen bedenken die gebruik maken van deze formidabele capaciteit per aansluiting. Er is een prijs uitgeloofd van 300.000 dollar voor de winnaar van deze 10G Challenge. Met het versturen van mailtjes of zelfs verschillende ultra-HD-Netflixstreams gaat het in ieder geval niet lukken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in