Beheer

IT beheer

Gebruik Windows 7 neemt snel toe

16 september 2011
Een kleine twee jaar na de introductie maakt bijna 40 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen in de midmarket en grootzakelijke markt gebruik van Windows 7, het meest recente pc-besturingssysteem van Microsoft. Ten opzichte van het gebruik exact een jaar geleden betekent dit een groei van ongeveer 170 procent.

De IT- & telecomsector, financiële en dienstverlenende sector en het handelssegment zijn de koplopers in de acceptatie van deze jongste loot aan de Windows-stam. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van vierduizend interviews met ICT-verantwoordelijke functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Grafiek 1

Een indeling naar bedrijfsgrootte laat zien dat het gebruik van Windows 7 met het toenemen van de omvang enigszins daalt. De penetratiecijfers zijn: 40 procent bij locaties met tussen de 50 en 100 medewerkers, 39 procent in het segment 100 tot 200 medewerkers, 35 procent bij vestigingen tussen 200 en 500 medewerkers, 31 procent in het segment 500 tot 1000 medewerkers en 24 procent bij bedrijfsvestigingen met 1000 medewerkers of meer.

Opvallend is dat niet Vista – de rechtstreekse voorganger van Windows 7 – maar XP nog steeds het meest wijd verspreide besturingssysteem is. Bij drie kwart van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers trof Computer Profile in de afgelopen twaalf maanden nog steeds desktop- en laptopsystemen aan draaiend op XP, dat inmiddels tien jaar op de markt is. Wel is voor het eerst in jaren een duidelijke daling waarneembaar in het aantal locaties met XP.

Grafiek 3

Het langdurige gebruik van XP blijft niet beperkt tot een select aantal marktsegmenten, maar komt voor binnen alle branches. Ook segmentatie naar bedrijfsomvang laat zien dat XP over de volle breedte nog steeds voorkomt.

De rol die XP inneemt op de locaties waar het nog altijd draait, is eveneens opvallend. Voor ongeveer de helft van de locaties met XP geldt dat XP nog steeds het belangrijkste platform voor pc’s en laptops is.

Grafiek 2

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.