Beheer

IT beheer

Gebruik Windows 7 neemt snel toe

16 september 2011

De IT- & telecomsector, financiële en dienstverlenende sector en het handelssegment zijn de koplopers in de acceptatie van deze jongste loot aan de Windows-stam. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van vierduizend interviews met ICT-verantwoordelijke functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Grafiek 1

Een indeling naar bedrijfsgrootte laat zien dat het gebruik van Windows 7 met het toenemen van de omvang enigszins daalt. De penetratiecijfers zijn: 40 procent bij locaties met tussen de 50 en 100 medewerkers, 39 procent in het segment 100 tot 200 medewerkers, 35 procent bij vestigingen tussen 200 en 500 medewerkers, 31 procent in het segment 500 tot 1000 medewerkers en 24 procent bij bedrijfsvestigingen met 1000 medewerkers of meer.

Opvallend is dat niet Vista – de rechtstreekse voorganger van Windows 7 – maar XP nog steeds het meest wijd verspreide besturingssysteem is. Bij drie kwart van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers trof Computer Profile in de afgelopen twaalf maanden nog steeds desktop- en laptopsystemen aan draaiend op XP, dat inmiddels tien jaar op de markt is. Wel is voor het eerst in jaren een duidelijke daling waarneembaar in het aantal locaties met XP.

Grafiek 3

Het langdurige gebruik van XP blijft niet beperkt tot een select aantal marktsegmenten, maar komt voor binnen alle branches. Ook segmentatie naar bedrijfsomvang laat zien dat XP over de volle breedte nog steeds voorkomt.

De rol die XP inneemt op de locaties waar het nog altijd draait, is eveneens opvallend. Voor ongeveer de helft van de locaties met XP geldt dat XP nog steeds het belangrijkste platform voor pc’s en laptops is.

Grafiek 2

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!