Development

Cloud
Containers

‘Gebruik van containers is de norm geworden’

Ook serverless-technologieën veel meer gebruikt door ontwikkelaars.

© Pixabay.com
4 maart 2020

Ook serverless-technologieën veel meer gebruikt door ontwikkelaars.

Het aantal ontwikkelaars dat containers gebruikt is in 2019 flink gestegen, blijkt uit onderzoek van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) onder haar eigen gemeenschap. Maar liefst 84 procent van de 1.337 respondenten gebruiken containers nu in productie. Drie jaar eerder ging het om slechts 23 procent.

Volgens het CNCF is die flinke stijging in het gebruik van containers in productieomgevingen toe te schrijven aan de stijging in vertrouwen in de technologie. Organisaties vertrouwen containers meer en gebruiken ze daardoor ook vaker in applicaties gericht op gebruikers.

Bovendien gebruiken niet alleen meer organisaties containers in hun productieomgeving, er worden ook meer containers in totaal gebruikt. Het aantal respondenten dat 250 containers of meer gebruikt, steeg in 2019 met maar liefst 28 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Opvallend is dat containers eigenlijk in alle omgevingen meer gebruikt worden, behalve bij Proof of Concept. In de afgelopen jaren nam het gebruik van de technologie hier juist af: in 2016 gebruikte 94 procent hier nog containers bij, in 2019 was dat 89 procent. Volgens CNCF toont dat aan dat containers “minder een idee” zijn, en juist meer geadopteerd worden in productie in de “echte wereld”.

Uitdagingen blijven

Al die containers moeten natuurlijk ook beheerd worden, waar diverse tools voor beschikbaar zijn gemaakt. Veruit het meest populair zijn de verschillende vormen van Kubernetes. 89 procent van de ontwikkelaars zegt dergelijke tools te gebruiken. Vooral Amazon Elastic Container Service for Kubernetes (EKS) wordt veel gebruikt: bijna 30 procent koos hiervoor. Net iets minder kiest voor Google’s alternatief (GKE).

Dat betekent echter niet dat we nu ook verlost zijn van alle uitdagingen die bij het gebruik van containers blijven staan. De grootste problemen worden nog altijd veroorzaakt door culturele uitdagingen bij ontwikkelteams. 43 procent van de respondenten noemt dit de grootste uitdaging bij het gebruik en de inzet van containertechnologie.

Maar ook security en complexiteit blijven met 40 procent en 38 procent hoog op de lijst staan. Verdere problemen worden veroorzaakt door een gebrek aan training, al is hier wel een afname zichtbaar. In 2018 noemde 40 procent van de respondenten dit nog als uitdaging, maar dat aantal is in 2019 met 15 procent afgenomen.

Allemaal naar serverless

Niet alleen containers zijn populair als het om cloudtechnologieën gaat. Ook serverless-technologieën zijn in opkomst. Net iets meer dan de helft van de respondenten zegt serverless-technologieën te gebruiken, en 20 procent is van plan dit in de komende 12 tot 18 maanden te gaan doen. Het aantal respondenten dat geen serverless-technologieën gebruikt is dan ook gedaald van 37 procent in 2018 naar 34 procent in 2019.

Het overgrote deel van de serverless-gebruikers (80%) kiest voor een hosted platform, en dan met name voor AWS Lambda (53%). Google Cloud Functions en Azure Functions – de nummer twee en drie op de lijst – zijn met 18 procent en 14 procent significant minder populair.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.