Beheer

Netwerken
IPv6

Gebruik IPv6 na 20 jaar op 10 procent

© RIPE NCC
4 januari 2016
Het nieuwe internetprotocol IPv6 viert deze maand zijn 20e verjaardag. De laatste jaren neemt het gebruik flink toe, maar komt nog altijd maar niet boven de 10 procent.

RFC 1883, de specificaties van Internet Protocol version 6 (IPv6), werd in januari 1996 geratificeerd, memoreert netwerk- en IPv6-guru Iljitsch van Beijnum op Ars Technica. Het protocol doet erg lang over de weg naar breed gedragen adoptie. Eind december stond volgens statistieken van Google de teller op 9,98 procent. Het gebruik heeft echter het afgelopen jaar wel een groeispurt doorgemaakt, namelijk 4 procentpunten.

Van Beijnum merkt op dat het gebruik gedurende werkdagen lager ligt dan in het weekend. Blijkbaar zijn er al meer thuisaansluitingen geschikt voor IPv6 dan bedrijfsaansluitingen.

Benadeeld

Hoewel een IPv6-verbinding eigenlijk betere prestaties zou moeten leveren dan een IPv4-aansluiting, zijn er verschillende landen waar gebruikers van IPv6 juist benadeeld worden. Dat is onder meer het geval in China en verschillende landen in Afrika, blijkt uit een kaartje op de Google-site. Ook in Slowakije en zelfs Duitsland is de situatie voor IPv6-gebruikers niet best.

Op Afrika na, is er in geen enkel werelddeel meer met een voorraad aan IPv4-adressen. De groei in het gebruik, zo'n factor 2,5 per jaar, zet daarom naar verwachting ook dit jaar door.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.