Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik DevOps blijft stijgen

Het gebruik van DevOps neemt gestaag toe. De productiviteit is daardoor toegenomen maar de kloof tussen ontwikkelaars en beveiligers is nog altijd te groot.
Devops
© CC BY-SA 2.0 - Flikr
CC BY-SA 2.0 - Flikr

Inmiddels is DevOps bij een kwart van de organisaties al drie tot vijf jaar ingevoerd en bij een derde een tot drie jaar. De overgrote meerderheid van de ontwikkelaars, 83 procent, zegt sneller code af te leveren. Dat blijkt uit het jaarlijkse DevSecOps-onderzoek dat GitLab begin dit jaar heeft uitgevoerd onder 3650 softwareprofessionals in 21 landen. 2,75 procent van de respondenten is afkomstig uit Nederland.

Sneller testen

Twee derde van de respondenten meldt dat er nu veel sneller getest wordt; in een eerder stadium van het ontwikkelproces. Toch heeft een kwart van de ontwikkelaars het gevoel dat alleen zij verantwoordelijk zijn voor security. Een derde van de beveiligers is er van overtuigd dat het alleen hun verantwoordelijkheid is en 29 procent van de respondenten ziet het als een gedeelde verantwoordelijkheid. Sid Sijbrandij, CEO en mede-oprichter van GitLab stelt dan ook dat er nog “een hoop werk valt te verrichten, zeker voor wat betreft testen en beveiliging. Wij kijken er naar uit dat de samenwerking en de testprocessen binnen teams verbeterd worden, doordat de diverse teams zich aanpassen aan het gebruik van nieuwe technologieen en functies in elkaar overlopen.

Bottleneck

Testen blijkt nog steeds de belangrijkste bottleneck te zijn waardoor er minder snelheid gemaakt kan worden met het uitbrengen van releases, volgens bijna de helft van de respondenten. Slechts 12 procent heeft het testproces volledig geautomatiseerd en 42 procent vindt dat er te laat in het ontwikkelproces getest wordt.

Door het toegenomen gebruik van DevOps zien veel ontwikkelaars, 60 procent, hun rol veranderen. Dat uit zich vooral in overlappende werkzaamheden. Zo zegt een derde van de ontwikkelaars dat ze de infrastructuur waarop hun apps draaien zelf definiëren en/of inrichten. Een deel van hen beheert die infrastructuur nu ook. Voor securitymedewerkers is dat effect nog sterker: 80 procent zegt andere verantwoordelijkheden erbij te hebben gekregen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in