Development

Software-ontwikkeling
Tanja Vos

'Gebrek kwaliteit software leidt tot crisis'

Er moet een cultuur ontstaan van kwaliteitsdenken. Testen moet leuk gemaakt worden.

Tanja Vos © Open Universiteit
22 juni 2017

Er moet een cultuur ontstaan van kwaliteitsdenken. Testen moet leuk gemaakt worden.

De kwaliteit van die software kan nog altijd niet volledig worden gegarandeerd. "Als we zo doorgaan leidt het gebrek aan softwarekwaliteit tot hogere kosten voor bedrijven dan de ontwikkeling van de software zelf of de besparing die het gebruik van die software zou moeten opleveren. Er is een cultuur nodig in het softwarekwaliteitsdenken."

Dit stelt prof. dr. Tanja Vos in haar inaugurele rede als hoogleraar Software Engineering bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit. "Software om online te bankieren, software in onze koelkast die aangeeft wat we moeten kopen, software die helpt om een pacemaker naadloos af te stemmen op het hart van een patiënt. We kunnen er niet omheen: software bepaalt ons leven. Het waarborgen van de kwaliteit van die software is dan ook cruciaal."

Het probleem is dat de makers van software nog lang niet zo ver zijn dat ze garanties kunnen geven dat software foutloos is. De weg om daar te komen is volgens Vos een omslag in cultuur. Die begint bij het onderwijs.Testen moet veel eerder in het curriculum komen en leuk gemaakt worden. Anderzijds moet het testen veel meer geautomatiseerd worden. Het onderzoek daarna vormt een belangrijk onderdeel van het werk dat Vos aan de Open Universiteit gaat uitvoeren. Zo wil zij zich inzetten voor de ontwikkeling van TESTAR, een testsysteem dat in staat is zichzelf automatisch te leren wat de beste teststrategie is.

Automatiseren van testen

Door meer van het testwerk te automatiseren, kunnen de ontwikkelaars veel efficiënter te werk gaan en tijd vrijmaken voor waar zij uiteindelijk tot nog toe beter in zijn dan machines: nadenken.

Vos krijgt bijval van Marco van den Brink van Sogeti Nederland die tijdens een symposium rond de oratie  de onhoudbare situatie van de huidige testmethoden schetst.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.