Beheer

Netwerken
data

Gebrek aan bandbreedte door Olympische Spelen

26 juli 2012
Kijkers naar de Olympische Spelen hebben vaker een voorkeur voor online toegang. De rol van de televisie in de huiskamer of de kroeg wordt minder. Diverse aanbieders van videostromen zijn bezorgd of er wel genoeg capaciteit zal zijn.

Ongeveer 20 procent van de Britten gaat online naar de Spelen kijken, zo blijkt uit onderzoek van Interxion. De gewone tv (65 procent) en schermen in de openbare ruimte (10 procent) hebben nog wel het grootste kijkaandeel, maar de online-devices zijn in opkomst. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 9 procent dat de pc het medium is waarop de sportwedstrijden worden gevolgd.

Ook mobiel

Daarnaast zegt 7 procent dat de laptop het favoriete kijkinstrument is. Daarmee zijn ze niet gebonden aan een bepaalde plek. Hetzelfde geldt voor de 3 procent die zegt dat de Spelen bekeken zullen worden op een tablet. De groep online-kijkers zal een ware aanslag plegen op de IT-infrastructuur van Londen en de leveranciers van de beeldinformatie.

Geen overdaad

De capaciteit van de IT-installaties in en rond Londen is niet oneindig. Met de beperkte capaciteit zal toch iedereen tevreden gesteld moeten worden. De leveranciers van de video maken zich het meest zorgen (21 procent) over de eis voor 'always on', wat wil zeggen dat de videostromen niet onderbroken mogen worden. Ook de kwaliteit van het beeld zal hoog moeten zijn, wat mogelijk een probleem vormt, zegt19 procent van de respondenten. Ook maakt 15 procent zich zorgen om de snelheid van de verbindingen.

Een ware piekbelasting

De BBC zal de meeste bandbreedte voor zich opeisen, aangezien vanaf maximaal 24 locaties live-uitzendingen worden verzorgd. Daar komen dan nog 3 vaste zenders van de omroep bij. Al die punten moeten met elkaar worden verbonden. De datastroom wordt nu al 'het terabit-verkeer' genoemd.

Hier nog meer belangstelling

De Nederlander heeft nog meer  belangstelling voor het online volgen van alle sportprestaties. Uit onderzoek van Riverbed blijkt dat een derde van de Nederlanders online gaat kijken. De belangstelling gaat daarbij vooral uit naar het mannenvoetbal en de 100 meter sprint. De deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze geen vertragingen willen hebben. Wanneer een videostream langer dan 2 minuten achterloopt op realtime, schakelen ze over naar een ander kanaal of een andere website.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.