Overslaan en naar de inhoud gaan

Gat tussen IE9 en Chrome blijft groot

Dat constateert de redactie van Ars Technica na een uitgebreide test met courante browserversies en de recentste bètaversies ten tijde van de test. De redactie testte met een Asus laptop met Intel Core 2 Duo T9600 processor van 2.8 GHz onder Windows 7, 4GB RAM, een 320GB SATA hard drive (7200 RPM) en een Nvidia GT 240M graphische kaart met 1GB VRAM – om het effect van hardwareacceleratie te meten.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Getest werd met de SunSpider- en V8-benchmarks voor JavaScript-verwerking, en met de NonTroppo- en Peacekeeper-benchmarks, die meten hoe snel een functionele weergave van een webpagina op het scherm staat.

In de stabiele varianten van de browsers gaat Googles Chrome op 3 van de 4 tests aan kop, met een voorsprong van 10 tot 33 procent op nummer twee: Opera. Die 33 procent wordt overigens gehaald op Googles eigen V8-benchmark. Op de Nontroppo-benchmark wint Firefox 3.6, met een voorsprong van 12,5 procent op Googles Chrome. Internet Explore 8 is – zoals bekend – op al deze tests de minst presterende browser, met een achterstand die oploopt tot een factor 8 en op de V8-benchmark tot zelfs meer dan 50.

Microsoft adverteerde zelf al een enorme prestatiewinst in IE9. De tests van Ars Technica ondersteunen dat. De winst bedraagt 10 procent op Nontroppo, bijna een factor 3 op Peacekeeper en 6 op SunSpider. Op de V8-bencmark is IE9 op dit moment zelfs al 12 maal zo snel als IE8.

Die enorme winst helpt IE9 om op de meeste tests Firefox en Safari te passeren, maar is niet genoeg om Google van de snelheidstroon te stoten. Bij de benchmarks die de stabiele versie van Chrome de lijst aanvoert, doet ook de recentste variant van Chrome dat – en meestal met afstand. En in de regel is Opera nummer twee. IE9 geeft op SunSpider en Nontroppe nog steeds tientallen procent toe, bijna een factor 3 op de Peacekeeper-test, en een factor 5 op de V8-benchjmarkt.

De volledige test is te lezen op de website van Ars Technica.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in