Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner voorziet explosie softwarelicentiekosten

Softwarelicentiekosten kunnen in 2006 ongeveer de helft hoger uitvallen als bedrijven nu geen maatregelen nemen, waarschuwt Gartner. Een aantal hardware-ontwikkelingen halen namelijk de traditionele licentiemodellen overhoop.
geld



Er zijn volgens Gartner vier trends die tegelijkertijd optreden: de komst van processoren met dubbele kernen, de virtualisatie van hardwarecapaciteit, het ‘on-demand’-karakter van moderne serverhardware en de opkomst van slimme gereedschappen die software sneller verplaatsbaar en schaalbaar maken. Alexa Bona van Gartner ziet een probleem opdoemen: “Softwarebedrijven rekenen over het algemeen af op basis van het totaal aan potentiële CPU-capaciteit, ongeacht wat er wordt gebruikt. Ze zullen hun beleid moeten veranderen, maar dat zal niet snel gaan. Daarom is het belangrijk dat bedrijven de risico’s begrijpen en zich beschermen door nu contractonderhandelingen te beginnen.”

Vooral de komst van processoren met dubbele kernen wordt een heikel punt, omdat de huidige enkelkern-processor waarschijnlijk na eind 2006 niet meer wordt geproduceerd. Microsoft heeft laten weten voor een ‘dual core’-processor geen extra licentiekosten te vragen en BEA rekent slechts 25 procent extra in plaats van 100 procent. Maar de andere leveranciers zijn volgens Gartner geneigd de licentiekosten voor een dubbelkern-processor gewoon twee keer zo hoog te maken als voor een enkelkern-processor, terwijl die eerste niet resulteert in een verdubbeling van de prestaties. (Freek Blankena)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in