Management

Zakelijke software
Gartner

Gartner: Voorlopers maken geld vrij uit ERP

Best presterende bedrijven geven veel minder prioriteit aan hun ERP-systeem.

Gartner © Gartner
8 november 2016

Best presterende bedrijven geven veel minder prioriteit aan hun ERP-systeem.

Het creeren van digitale platformen vergt een forse investering. Bedrijven die daarin voorop lopen, blijken hun ERP-investeringen terug te schroeven.

Dat concludeert Gartner uit zijn 2017 CIO Agenda Survey, waar een kleine 2600 klanten van het adviesbedrijf in participeerden.

Tijdens de keynote van zijn Symposium ITxpo benadrukte Gartner nog eens het belang van investeren in de IT-fundamenten voor digitaal zakendoen. Dit jaar legde het een accent op participatie in digitale zakelijke platformen. In Gartners visie zijn dat ecosystemen van bedrijven die waarin de participanten in wederzijds belang digitale processen delen dan wel op elkaar laten aansluiten. De bedrijven in zijn klantenkring zijn daar verder mee dan Gartner dacht, zei Andy Rowsell-Jones in een toelichting op de resultaten van Gartners CIO-onderzoek. Wereldwijd blijkt zo'n 50 procent van zijn klanten al te participeren in zo'n digitaal ecosysteem. In de regel gaat het dan om enkele tientallen bedrijven waar men al digitaal op aansluit. En de komende 2 jaar verwacht men een groei in dat aantal partners van ruim 40 procent.

Voorlopers presteren beter

Er blijkt een samenhang te bestaan tussen voorop lopen met dit soort initiatieven en een sterkere groei en betere winstontwikkeling, signaleert Rowsell-Jones. Van de 'top performers' participeert 79 procent in digitale ecosystemen. Ze investeren 33 procent van het IT-budget in digitaliseringsinitiatieven, waar het gemiddelde op 19 procent ligt. En ze zijn ook van plan die voorsprong vast te houden. Over twee jaar zullen ze 43 procent van het IT-budget aan digitaliseringsinitiatieven uitgeven, tegen 28 procent gemiddeld.

Het  onderzoek laat ook zien waar ze het geld vrijmaken, in hun budget, zegt Rowsell-Jones. Bij de topperformers behoort ERP nog maar in 8 procent van de gevallen tot de belangrijkste investeringsterreinen. Gemiddeld noemt 22 procent van de respondenten ERP bij de belangrijkste investeringsitems. Bij bedrijven die het slecht doen is dat zelfs 30 procent. "Het is niet dat ERP onbelangrijk is. Want dat is het natuurlijk wel. Maar door er slim mee om te gaan, kun je fondsen vrijmaken voor investeringen in terreinen die belangrijk zijn voor je toekomst. Bij veel bedrijven is investeren in ERP een gewoonte geworden, haast zoals roken. Er is altijd wel weer iets in je ERP-systeem dat je verder of beter kunt optuigen. Bedrijven de voorop lopen, is het gelukt die gewoonte te doorbreken. En zo houden ze geld over voor IT-investeringen die verbetering brengen in hun klantenoriëntatie.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.