Beheer

Cloud
Gartner: kies Kubernetes niet om overzetten applicaties

Gartner: kies Kubernetes niet om overzetten applicaties

Er zijn weinig applicaties die makkelijk van de ene cloud naar de andere moeten overgezet en de nadelen zijn groter.

8 september 2020

Er zijn weinig applicaties die makkelijk van de ene cloud naar de andere moeten overgezet en de nadelen zijn groter.

Organisaties die Kubernetes willen inzetten om applicaties snel en makkelijk van de ene naar de andere cloud te verplaatsen, kunnen dat beter niet om die reden doen. Volgens analisten van Gartner kan Kubernetes veel voordelen bieden voor applicatie-ontwikkeling en op het gebied van architectuur, maar zou de overzetbaarheid van applicaties altijd een bij-effect moeten zijn en niet de belangrijkste reden om voor die technologie te kiezen.

In een blog schrijven de analisten Richard Watson, Alan Waite en Marco Meinardi dat ze regelmatig de vraag krijgen van organisaties of ze voor Kubernetes moeten kiezen. Bijvoorbeeld met de reden om applicaties makkelijk van de ene naar de andere cloud te verplaatsen. Maar dat is een verkeerde keuze, schrijven de analisten.

“Of je nu kiest voor Kubernetes of niet, de mogelijkheid om applicaties te verplaatsen (application portability, noemen de analisten dat, red.) komt altijd met een prijs die je moet willen betalen, de ‘portability tax’. Het advies van Gartner is om het besluit per applicatie te maken en daarbij na te denken over hoe groot de kans is dat je de applicatie in de toekomst gaat verplaatsen en hoe snel dat moet gebeuren. Namelijk, ook niet-verplaatsbare applicaties kunnen nog steeds worden overgezet, het kost alleen meer tijd om dit te doen.”

Portability tax

Volgens de analisten is de kans dat een applicatie moet worden overgezet, erg klein. Dat blijkt namelijk uit de praktijk. Kubernetes zorgt ervoor dat het overzetten mogelijk wordt, maar doet dat om het ontwikkelingsproces wordt gestandaardiseerd. Het voegt managementoverhead toe aan de organisatie, het dwingt een organisaties om in contact te komen met commerciele leveranciers en om applicaties volledig opnieuw te ontwerpen, schrijven de analisten.

Ze trekken de conclusie dat de  ‘portability tax’ hoog is. Alleen als de kans echt groot is dat applicaties moeten worden overgezet, dan is Kubernetes met die reden een goede keuze. “Voor alle andere applicaties: kies Kubernetes niet op basis van een universeel overzetbaarheidsprincipe gewoon omdat het goed klinkt. Integendeel, gebruik Kubernetes voor flexibiliteit, schaalbaarheid en het moderniseren van jouw applicatiesarchitectuur.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.