Management

Branche
Investeringen

Gartner: flink minder IT-uitgaven in 2020 door coronacrisis

Investeringen in apparaten en datacentersystemen krijgen hardste klappen.

© CC0 - Pixabay stevebp
13 mei 2020

Investeringen in apparaten en datacentersystemen krijgen hardste klappen.

Gartner verwachtte begin dit jaar nog dat de wereldwijde IT-uitgaven in 2020 zouden groeien van 3,8 biljoen dollar naar 3,9 biljoen dollar. Maar van die verwachte groei is door de coronacrisis niets meer over. Het onderzoeksbureau verwacht nu dat er juist een afname van 8 procent komt ten opzichte van vorig jaar. De hardste klappen vallen bij de investeringen in apparaten en datacentersystemen. 

"CIO's zijn nu bezig met de optimalisatie van kosten in een noodsituatie, wat betekent dat investeringen geminimaliseerd worden", verklaart John-David Lovelock, research vice president bij Gartner, de verwachte daling tegenover ZDNet. Volgens hem liggen de prioriteiten voor de uitgaven nu bij processen die het bedrijf draaiende houden. Bedrijven spenderen dus minder geld aan technologieën die voor groei, transformatie of innovatie zorgen. Daardoor nemen de totale IT-uitgaven naar verwachting af naar ruim 3,4 biljoen dollar.

Na drie jaar terug op niveau

De groei neemt het meeste af bij de investeringen in apparaten, verwacht Gartner. Het gaat hier om een afname van 15,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Naar verwachting wordt hier wereldwijd in heel 2020 bijna 590.000 dollar aan uitgegeven. Vorig jaar namen de uitgaven in deze categorie echter ook al af, namelijk met 2,2 procent. 

Een andere sector die het zwaar te verduren krijgt, is die van datacentersystemen. Vorig jaar was hier nog een groei van 0,7 procent zichtbaar, toen er wereldwijd 211.633 dollar in werd geïnvesteerd. Maar voor dit jaar verwacht Gartner en afname van 9,7 procent, naar een totaalbedrag van 191.122 dollar. 

Het herstel van de IT-uitgaven gaat volgens Lovelock bovendien lang duren. "De hardst getroffen industrieën - zoals entertainment, luchtvervoer en de zware industrie - hebben ruim drie jaar nodig om terug te komen naar het IT-uitgavenniveau van 2019", aldus de onderzoeker. "Voor herstel is bij de meeste organisaties een verandering in de mindset nodig. Er is een reset nodig om vooruit te komen."

Toename bij cloud en communicatie

Toch nemen de IT-uitgaven naar verwachting niet overal af. Naar bepaalde technologieën is door de coronacrisis juist meer vraag ontstaan, zoals tools om op afstand te vergaderen en publieke cloudoplossingen. Gartner verwacht dan ook dat er een groei van 19 procent komt in de uitgaven aan publieke clouddiensten. Het gaat dan bijvoorbeeld om cloud-gebaseerde telefonie en berichten, waar Gartner een groei van 8,9 procent voor verwacht. Voor vergaderoplossingen verwacht de analist zelfs een groei van 24,3 procent.

Marktonderzoeker IDC heeft zijn verwachtingen voor de IT-uitgaven voor 2020 ook al meermaals bijgesteld. In januari ging het bedrijf nog uit van een wereldwijde groei van 5 procent, maar in maart werden de groeiverwachtingen al bijgesteld naar nog slechts 1 procent. Inmiddels zegt IDC een afname van 2,7 procent in de wereldwijde IT-uitgaven te verwachten. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Mathijs Groen 14 mei 2020 11:44

paar keer woordje "miljoen" vergeten?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.