Development

Software-ontwikkeling

Games-sector in Nederland is opgeblazen

5 februari 2016
In ons land wordt best aan de weg getimmerd bij het produceren van games, alleen is de grootte van die industrie in werkelijkheid veel kleiner dan steeds werd voorgespiegeld. Dit blijkt uit de Games Monitor 2015 die vandaag wordt gepresenteerd op het evenement Growing Games in de Utrechtse Jaarbeurs.

Het aantal professionals dat werkt in de Nederlandse game-industrie is gestaag gegroeid, van 2730 in 2011 naar 3030 vorig jaar. Er gaat 115 tot 225 miljoen euro om in de Nederlandse game-industrie, zo staat in de Games Monitor.

Weinig banen

Het aantal bedrijven dat games ontwikkelt stijgt, maar dit leidt niet echt tot veel arbeidsplaatsen. In de eerste plaats komt dat doordat het vaak kleine bedrijfjes zijn met niet meer dan 7 werknemers. Een tweede complicerende factor is de beperkte levensduur van de ondernemingen, vaak zijn ze na een paar jaar al weer van de markt verdwenen.

Amsterdam is focus

De hoofdstad herbergt de meeste gamesproducerende bedrijven. De Games Monitor telt er 89, met zo'n 800 medewerkers. Op plaats 2 staat Rotterdam met 273 banen, gevolgd door Utrecht met 262, Den Haag met 224 en Hilversum met 217 banen. Rottedam heeft hier een grote stap gemaakt, in de vorige Monitor die in 2011 verscheen, stond de stad op plaats 5.

Ander type

De Nederlandse ontwikkelaars maakten vooral nuttige games, die gebruikt konden worden bij opleiding of beroep. De laatste tijd gaat de balans weer de andere kant op, waardoor een meer aandacht komt voor fun. Games als entertainment zijn in opkomst.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.