Development

Gaia-X verlegt de blik in 2022 naar VS en Zuid-Korea
Groeipijnen na flinke toename aantal deelnemers.
Gaia-X begon bijna drie jaar geleden aanvankelijk met 22 aangesloten organisaties, inmiddels staat de teller op maar liefst 359 leden. Naast vele Europese partijen is er ook steeds meer interesse van organisaties buiten de EU. En dat is alleen maar goed, zo vertelt CEO Francesco Bonfiglio op het persuurtje van de Gaia-X Summit 2022.
De non-profit-organisatie Gaia-X moet er op termijn voor gaan zorgen dat organisaties en gemeenschappen de volledige controle behouden over waar hun data opgeslagen en verwerkt worden, en waar data veilig gedeeld kunnen worden om innovatie mogelijk te maken. Het is een gefedereerde, Europese data-infrastructuurstandaard waarmee datasoevereiniteit bevorderd moet worden. Zo kunnen Nederlandse ziekenhuizen bijvoorbeeld ook data delen en krijgen van ziekenhuizen over de hele wereld, waardoor behandelmethoden kunnen worden verbeterd.
Gebruikers van die infrastructuur houden de volledige controle behouden over waar hun data opgeslagen en verwerkt worden. Dat betekent dus ook dat partijen de mogelijkheid krijgen om gemakkelijk van de ene naar de andere cloudaanbieder over te stappen of meerdere aanbieders tegelijkertijd te gebruiken. Inmiddels is het initiatief bijna drie jaar bezig. Die periode heeft vooral in het teken gestaan van ‘duidelijk maken wat Gaia-X precies is’, zo vertelt het bestuur tijdens het persmoment van de Summit 2022.
Werken aan specificaties
Het einde van Gaia-X is dus nog lang niet in zicht. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan allerlei specificaties van de architectuur, in diverse werkgroepen. “We werken onder meer aan de wijze waarop de architectuur zich moet gaan gedragen, maar ook de technische specificaties ervan vergen aandacht. De infrastructuur moet schaalbaar zijn en overdraagbaar (portability), zodat het door alle organisaties geadopteerd kan worden. Ook ligt er nog veel werk in de semantiek: er moet een gemeenschappelijke ‘taal’ zijn om goede interoperabiliteit mogelijk te maken”, aldus CTO Pierre Gronlier.
Heel snel gaat het dus nog niet, maar dat is volgens de initiatiefnemers niet erg. “Wie snel wil, moet alleen gaan. Wie ver wil komen, moet samen vertrekken”, zegt Bonifoglio daarover. Gaia-X slaagt als er interoperabiliteit tussen clouddiensten mogelijk wordt waarbij alle partijen zich aan dezelfde standaarden en regels houden.
Aanvankelijk startte het initiatief met 22 leden, maar de groei werd al snel explosief. Een jaar later was het ledenaantal vertienvoudigd en inmiddels staat de teller op 359 deelnemers. Er zijn onafhankelijke en autonome hubs van verschillende formaten in vijftien Europese landen en daarbuiten. Nog altijd kloppen veel partijen aan om ook lid te worden en worden er nieuwe hubs opgestart. In acht verschillende domeinen zijn Gaia-X ‘lighthouse-projecten’ van de grond gekomen, waarbij concrete resultaten moeten worden geboekt.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!