Management

Zakelijke software
Dollar

Ga weg ... alles voor 1 dollar de man per dag!?

Software zonder de gebruikelijke problemen en valkuilen van softwarelicenties.

© Pixabay CC0 Public Domain
27 juli 2017

Software zonder de gebruikelijke problemen en valkuilen van softwarelicenties.

De handschoen is toegeworpen: Zoho daagt concurrenten uit met een zeer concurrerend prijsaanbod, dat het beheer ook nog eens versimpelt.

Software is vele dingen. Eén van de aspecten ervan is dat van een hoofdpijndossier. Software is duur, dus wil je er niet te veel van aanschaffen. Maar het bijhouden voor wie welke software gekocht is, wordt al snel een heidense klus. Maar eentje die je niet zonder risico kunt laten versloffen. Als een softwareleverancier langskomt om te kijken of je wel betaald hebt voor alle medewerkers die de software gebruiken, wordt het een dure grap als je in gebreke blijkt.

Het Amerikaanse Zoho komt nu met een oplossing voor de aanschaf van software die een scherpe prijs koppelt aan ultiem gemak voor de licentiebeheerders: Zoho One. Zoho One is een pakket applicaties, en je huurt het voor 30 dollar per gebruiker per maand. Dat is wel een stuk meer dan bijvoorbeeld Googles G Suite Applications: die kosten 5 dollar de man per maand. Maar Zoho One is wel heel wat meer dan de set kantoortoepassingen van Google.

35 applicaties voor 1 dollar per dag

Behalve tekstverwerker, e-mail en dergelijke biedt Zoho One ook toepassingen voor ondersteuning van verkoop en marketing, inclusief CRM en de daarbij onlangs gelanceerde AI-gedreven assistentiemodule bij verkoopactiviteiten, voor de financiële administratie, voor de HR-afdeling, voor projectmanagement en ook voor IT en de helpdesk. Met de Zoho Creator kun je waar nodig zelf toepassingen bouwen. En een administratiemodule om rechten toe te kennen, beveiliging te regelen etc. zit er ook bij. Al met al krijg je 35 applicaties voor 1 dollar de man per dag, inclusief - waar van toepassing - de versies ervan voor je mobiele telefoon.

Nadeel, als je het zo wilt noemen, is dat je in deze constructie ook betaalt voor functionaliteit wanneer medewerkers daar geen gebruik van maken. Maar daar maak je ook geen punt van als je een abonnement neemt bij een aanbieder van kabel-tv, merkt Raju Vegesna op; niemand kijkt naar alle kanalen die hij kan ontvangen. Vegesna is 'chief evangelist' bij Zoho.

Voorspelbare, inzichtelijke kosten

En daar staat ook wel wat tegenover: de kosten die je maakt voor je software worden heel inzichtelijk en voorspelbaar, je hoeft niet langer een veelvoud aan softwarecontracten te beheren en je kunt gevoeglijk stoppen met je zorgen te maken over de vraag, of je wel 'in compliance' bent met de licentievoorwaarden.

Geen gedoe meer met softwarecontracten en compliance

Als rechtgeaarde Nederlander vraag je je natuurlijk wel af wat de kwaliteit is van wat je koopt voor 1 dollar per dag. Niet hetzelfde als wat Oracle, Salesforce of SAP in huis hebben, is het korte antwoord. Maar de vraag is of je de functionaliteit van die laatste wel nodig hebt. Geavanceerde prognoses opstellen, verschillende verkooptrajecten tegelijk bij één klant, softwarematige prijsbepaling van producten aan de hand van een groot aantal variabelen ... dan kun je wellicht beter voor de zwaardere pakketten gaan, zegt Brent Leary van adviesbureau CRM Essentials in gesprek met Computerworld.

Anderzijds: Zoho's missie is om het besturingssysteem van bedrijven te worden. Het streeft dus wel degelijk naar functioneel volwaardige oplossingen. En daar slaagt het volgens analisten wel in. Als je heel geavanceerde functionaliteit niet nodig hebt, kun je met de Zoho-pakketten heel goed uit de voeten, zegt Leary. Esteban Kolsky van adviesbureau ThinkJar beaamt dat. Volgens hem is Zoho zelfs geschikt voor bedrijven met 10.000 tot 15.000 medewerkers.

Nieuwe benchmark

Daarmee stelt Zoho gevestigde softwarebedrijven die net bekomen zijn van de overgang naar Software-as-a-Service-oplossingen wel voor een uitdaging. 1 dollar per persoon per dag wordt de nieuwe benchmark - voor alles, niet voor één bedrijfsfunctie.

Lees meer over
1
Reacties
Let op uw spelling! 27 juli 2017 13:07

versimpeld = versimpelt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.