Innovatie & Strategie

Analytics
camera

Futuristische stad in Saoedi-Arabië gaat inwoners betalen voor data

'Geld als stimulans voor data delen is een verschrikkelijk idee.'

© Poly
26 augustus 2022

'Geld als stimulans voor data delen is een verschrikkelijk idee.'

Saoedi-Arabië bouwt in het diepe noordwesten van het land aan een futuristische stad genaamd Neom, een geesteskind van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De inwoners zullen betaald krijgen voor hun data.

Inmiddels is er zo’n 500 miljard dollar geïnvesteerd in Neom, dat in 2025 klaar moet zijn voor zo'n 9 miljoen bewoners, zo schrijft de Thomson Reuters Foundation News. Het idee is dat de stad een model wordt voor andere steden. Het stedelijk centrum van het gebied genaamd 'The Line' moet koolstofvrij worden, er moet ruimte komen voor vliegende drones die als taxi gaan dienen en op elke straathoek zijn hologrammen. 

Zeggenschap over data

Er zijn voor de megastad diverse ‘zones’ ontworpen, waaronder voor toeristen, bewoners en industrie. De grootste ‘wereldprimeur’ binnen het gigantische project is volgens Thomson Reuters Foundation News dat inwoners volledige zeggenschap krijgen over hun data en zelfs betaald krijgen wanneer zij data delen.

Kunstmatige intelligentie moet de ‘de kern’ vormen van de stad, die gegevens van bewoners gaat gebruiken om stroom, water, afval, transport, gezondheidszorg en veiligheid te beheren, zoals veel slimme steden op dit moment al doen. Ook de gegevens van smartphones, woningen, sensoren en gezichtsherkenningscamera’s worden verzameld. De bedoeling is dat die informatie helpt bij het voorspellen van gebruikersbehoeften in de stad. Bewoners die hun data delen, krijgen daarvoor een vergoeding. 

Grote zorgen

Er heerst onder experts grote verdeeldheid over de plannen in Saudi-Arabië. Er bestaan grote zorgen over het project, met name op het gebied van mensenrechten. Privacy-experts waarschuwen tegenover Thomson Reuters Foundation News voor onverantwoord datagebruik en bescherming van de individuele privacy.

“Gebruikers verleiden om een privaat toestemmingsplatform te gebruiken, is geen vervanging voor doorgedreven regulering voor gegevensbescherming die de persoonlijke informatie van mensen beschermt. Geld toevoegen als stimulans is bovendien een verschrikkelijk idee. Het verstoort het recht van mensen om vrijelijk toestemming te geven en normaliseert de praktijk van het verkopen van persoonlijke gegevens voor winst”. Aldus één van de experts tegenover Reuters.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.