Overslaan en naar de inhoud gaan

Futuristische stad in Saoedi-Arabië gaat inwoners betalen voor data

Saoedi-Arabië bouwt in het diepe noordwesten van het land aan een futuristische stad genaamd Neom, een geesteskind van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De inwoners zullen betaald krijgen voor hun data.
Poly Studio P5
© Poly
Poly

Inmiddels is er zo’n 500 miljard dollar geïnvesteerd in Neom, dat in 2025 klaar moet zijn voor zo'n 9 miljoen bewoners, zo schrijft de Thomson Reuters Foundation News. Het idee is dat de stad een model wordt voor andere steden. Het stedelijk centrum van het gebied genaamd 'The Line' moet koolstofvrij worden, er moet ruimte komen voor vliegende drones die als taxi gaan dienen en op elke straathoek zijn hologrammen.

Zeggenschap over data

Er zijn voor de megastad diverse ‘zones’ ontworpen, waaronder voor toeristen, bewoners en industrie. De grootste ‘wereldprimeur’ binnen het gigantische project is volgens Thomson Reuters Foundation News dat inwoners volledige zeggenschap krijgen over hun data en zelfs betaald krijgen wanneer zij data delen.

Kunstmatige intelligentie moet de ‘de kern’ vormen van de stad, die gegevens van bewoners gaat gebruiken om stroom, water, afval, transport, gezondheidszorg en veiligheid te beheren, zoals veel slimme steden op dit moment al doen. Ook de gegevens van smartphones, woningen, sensoren en gezichtsherkenningscamera’s worden verzameld. De bedoeling is dat die informatie helpt bij het voorspellen van gebruikersbehoeften in de stad. Bewoners die hun data delen, krijgen daarvoor een vergoeding. 

Grote zorgen

Er heerst onder experts grote verdeeldheid over de plannen in Saudi-Arabië. Er bestaan grote zorgen over het project, met name op het gebied van mensenrechten. Privacy-experts waarschuwen tegenover Thomson Reuters Foundation News voor onverantwoord datagebruik en bescherming van de individuele privacy.

“Gebruikers verleiden om een privaat toestemmingsplatform te gebruiken, is geen vervanging voor doorgedreven regulering voor gegevensbescherming die de persoonlijke informatie van mensen beschermt. Geld toevoegen als stimulans is bovendien een verschrikkelijk idee. Het verstoort het recht van mensen om vrijelijk toestemming te geven en normaliseert de praktijk van het verkopen van persoonlijke gegevens voor winst”. Aldus één van de experts tegenover Reuters.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in