Development

Software-ontwikkeling
functiepunten

Functiepuntanalyse neemt agile projecten de maat

Agile is geen reden om productiviteit en kosteneffectief niet te meten.

© CC0 - Pixabay,  geralt
19 oktober 2016

Hoeveel moet gebudgetteerd worden voor het nieuwe informatiesysteem? Is het wel af voor de marketingactie? Betalen we niet te veel? En hoe werkt dit binnen agile projecten. Hoe vertaal je dit naar een contract zonder afbreuk te doen aan de voordelen van agile? Door het inzetten van softwaremetrieken kunnen we hier antwoorden op geven.

Veel IT-organisaties zijn overgestapt op agile werken. Maar met een andere werkwijze verandert het doel niet. Voor agile trajecten geldt nog steeds: een werkbaar product opleveren binnen een afgesproken tijd en inspanning en met een afgesproken kwaliteit.

Functionele omvang is vast te stellen zonder uitgebreide documentatie

Opvallend is dat er doorgaans bij een agile aanpak geen metrieken worden ingezet om op een objectieve manier productiviteit en kostenefficiency te meten. De eenheden die gebruikt worden, zoals Story Points, zijn subjectief en gelden uitsluitend voor het project en het team.

Vanuit het gezichtspunt van een opdrachtgever of inkoopafdeling ontbreekt daardoor de mogelijkheid om teams of aanbiedende leveranciers met elkaar te vergelijken op productiviteit, kostenefficiency en kwaliteit. Men heeft geen idee of een team of leverancier marktconform werkt. Uit ervaring kunnen we zeggen dat er grote verschillen bestaan tussen leveranciers (factor 2 tot 5 in kosten).

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!