Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
artificial intelligence

Fujitsu bouwt nu ook AI-supercomputer

Maker van 's werelds krachtigste super duikt op AI en 'groene cloud'

16 november 2020

Maker van 's werelds krachtigste super duikt op AI en 'groene cloud'

Het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) Kashiwa Centre kondigt aan dat Fujitsu een nieuwe supercomputer voor het centrum gaat bouwen die een aanvulling moet vormen op het huidige AI bridging cloud infrastructure system (ABCI). Een andere supercomputer - de Fugaku - gebouwd door Fujitsu, kreeg onlangs erkenning als de krachtigste supercomputer ter wereld.

Met een verwachte topprestatie van 19,2 teraflops zal deze nieuwe machine de top van de supercomputerlijst niet gaan halen. De Fugaku haalt 415,5 petaflops. Maar dat is ook niet de bedoeling van deze nieuwe supercomputer die in de loop van volgend jaar in werking moet komen.

Het systeem wordt onderdeel van ABCI dat onderzoekers van universiteiten en het bedrijfsleven van startups tot grote energiebedrijven mogelijkheden geeft voor het experimenteren met kunstmatige intelligentie, zoals machine learning en deep learning. 

In combinatie met de machines die al staan bij ACBI moet het systeem echter wel in staat zijn tot theoretisch maximumprestaties van 850 petaflops in 'half-precision floating-point operations'.

De Fugaku-supercomputer was onlangs nog in het nieuws naar aanleiding van simulatie-experimenten die lieten zien hoe virusdeeltjes zich bewegen bij gebruik van mondkapjes en gezichts- en spatschermen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.