Management

Juridische zaken
Facebook-ceo Mark Zuckerberg

'FTC splitst Facebook extra privacyregels in de maag'

Bovenop de verwachte miljardenboete moet het platform naar verluidt extra aanpassingen doen rondom privacy.

2 mei 2019

Bovenop de verwachte miljardenboete moet het platform naar verluidt extra aanpassingen doen rondom privacy.

Facebook en de Federal Trade Commission, de Amerikaanse toezichthouder, komen dichterbij een regeling rondom de privacyschandalen. Naast de verwachte miljardenboete zou het sociale platform als onderdeel van de regeling met de toezichthouder ook een privacycommissie moeten instellen die rapporteert over het reilen en zeilen van Facebook. Daarnaast wil de toezichthouder volgens berichten dat Facebook managers in de toplaag van het bedrijf instelt die zich op privacy richten.

Dat meldt het politieke blog Politico op basis van een anonieme bron die volgens het blog dicht bij het vuur zit.

Privacycommissie

Facebook moet volgens het bericht een federaal goedgekeurde privacyfunctionaris binnen het bedrijf aanwijzen en een onafhankelijke privacytoezichtcommissie instellen waarin bestuursleden van Facebook mogelijk in plaatsnemen. De nieuwe commissie zal volgens de bron ieder kwartaal bijeenkomen en periodieke rapporten op gaan stellen over de ontwikkelingen rondom privacy binnen het bedrijf.

Hoewel de FTC een vetorecht zou hebben op de keuze van de privacyfunctionaris, is het niet helemaal duidelijk hoeveel autoriteit deze functionaris binnen Facebook moet krijgen en of deze functionaris ook zeggenschap krijgt over de vorm en inhoud van nieuwe producten van het sociale platform.

Rol voor Zuckerberg

Ook Facebook-ceo Mark Zuckerberg zou een belangrijke rol toebedeeld krijgen in de regeling. Volgens de anonieme bron moet Zuckerberg de rol van ‘designated compliance officer’ op zich gaan nemen. Hierdoor wordt hij direct verantwoordelijk voor de wijze waarop Facebook omgaat met de privacyvoorwaarden. Dit alles zou als toevoeging gelden op de boete die het sociale medium naar alle waarschijnlijkheid boven het hoofd hangt.

De regeling is een gevolg van de gesprekken die plaatsvinden tussen de toezichthouder en Facebook, naar aanleiding van de vele privacyschandalen rond het sociale platform. Met die schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking, daterend uit 2011, hebben geschonden. Dat maakt dat de FTC een boete kan uitdelen, wat het naar verwachting ook gaat doen. Facebook hield al rekening met een boete en heeft er zelfs al geld voor apart heeft gezet. Zelf rekent het bedrijf op een boete van 3 tot 5 miljard dollar van de toezichthouder.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.