Innovatie & Strategie

Carriere
Stallman

FSF: terugkeer van Stallman stilgehouden

Opensourceconferentie niet ingelicht over aankondiging Richard Stallman.

© LibrePlanet
24 maart 2021

Opensourceconferentie niet ingelicht over aankondiging Richard Stallman.

De omstreden herbenoeming van Richard Stallman als bestuurslid van de Free Software Foundation (FSF) is vooraf niet medegedeeld aan de opensourceconferentie waarop die terugkeer is aangekondigd. De organisatoren van LibrePlanet waren dus net zo verrast als de rest van de wereld. Ondertussen laaien er protesten op tegen het besluit van de FSF om de opensourcegrondlegger weer in huis te halen.

Geen enkele persoon die betrokken was bij de opensourceconferentie LibrePlanet was vooraf op de hoogte dat Stallman zou aankondigen dat hij terugkeert in de bestuursraad van de FSF. Noch de medewerkers en vrijwilligers, noch de andere sprekers, prijswinnaars, exposanten of sponsors waren geïnformeerd. Dit meldt de FSF in een tweet die het gister heeft gepost.

Stil blijven houden

Op de website van de opensourcestichting wordt nog altijd geen gewag gemaakt van de terugkeer van Stallman. Hij zei in september 2019 zijn topposities bij de FSF en onderzoeksinstituut MIT op, volgend op ophef over controversiële uitlatingen van hem. Stallman had de definitie van aanranding ter discussie gesteld als verdediging van een overleden AI-pionier die zou zijn gefêteerd door de veroordeelde pedofiel Jeffrey Epstein.

Ook de site van LibrePlanet, en de aparte site voor de online gehouden conferentie van dit jaar, melden niets over Stallmans video-aankondiging dat hij weer zitting neem in het bestuur van de FSF. Vragen die AG Connect maandag aan de FSF heeft gesteld, en vervolgvragen op dinsdag, hebben geen enkele reactie opgeleverd. De Twitter-feed van de FSF bevat verder ook niets over Stallman, behalve een eerdere aankondiging dat hij ging spreken op de LibrePlanet-conferentie.

Stallman heeft sinds de ophef van eind 2019 gesteld dat er sprake was van misverstanden over zijn uitlatingen. Naar aanleiding van zijn verdedigende woorden in september van dat jaar zijn er vele verhalen over controversiële uitspraken en gedrag van de opensourcegoeroe naar buiten gekomen. Excuses van of rectificaties door de omstreden opensourcegrondlegger zijn er niet van gekomen.

'Dit is hoe het is'

Zijn aankondiging van de terugkeer bij de FSF heeft hij afgesloten met: "Sommige van jullie zullen hier blij over zijn en sommige teleurgesteld. Hoe dan ook, dit is hoe het is en ik ben niet van plan een tweede keer af te treden". Inmiddels zijn er meerdere protesten opgelaaid tegen zijn herbenoeming én de rol van het FSF-bestuur hierin. Individuele developers en wetenschappers maar ook bedrijven en organisaties als het Open Source Initiative en de X.org Foundation spreken zich uit tegen Stallman en de andere FSF-bestuursleden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.