Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Frisse blik: ‘Dat AI al zo veel wordt toegepast, heeft me verbaasd’

Frisse blik: ‘Dat AI al zo veel wordt toegepast, heeft me verbaasd’

'We moeten uitkijken met niet-kloppende verhalen over AI.'

Remi Brandt © Hilde de Wolf
26 maart 2020

Individuele onderzoekers hebben vaak maar een bescheiden rol als je kijkt naar al het wereldwijde onderzoek dat naar een onderwerp wordt gedaan, vindt Remi Brandt. Toch wist hij met zijn masterscriptie al impact te maken. Zijn algoritme is geïntegreerd in een robotbesturingssysteem dat een tuinrobot aanstuurt. In februari is Brandt gestart als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft zijn frisse blik op de huidige IT-ontwikkelingen, en specifiek de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence.

Waar heb je je bij de start in de IT-sector over verbaasd?

“Kunstmatige intelligentie wordt al veel toegepast terwijl nog niet altijd duidelijk is wat AI heeft geleerd. Er kan nog maar matig worden bepaald wat AI niet goed begrijpt. Daarom is het lastig om te controleren wat AI heeft geleerd. Daarvoor zijn nog geen goede methoden. Ik denk daarom dat we voorzichtiger moeten zijn met de toepassing van AI.
Wat me ook opviel, toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst een vak over kunstmatige intelligentie volgde, was het verkeerde beeld dat ik had gekregen van kunstmatige intelligentie. Dat komt doordat veel media het beeld geven dat er al computers zijn met bewustzijn, dat dat gevaarlijk is en dat er geen stopknop op AI zit. Dat zijn dingen die absoluut niet aan de orde zijn. De vraag is zelfs of het aan de orde zal komen. Ik denk dat we moeten uitkijken met deze verhalen. Het kan de geldstromen verminderen naar onderzoek, terwijl dat onderzoek juist zo hard nodig is.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!