Loopbaan

Carriere
Developer

Freelance opdrachten voor ICT'ers trekken aan

Aantal freelance opdrachten met ruim 50 procent toegenomen sinds eerste lockdown.

© Shutterstock antoniodiaz
17 februari 2021

Aantal freelance opdrachten met ruim 50 procent toegenomen sinds eerste lockdown.

Het aantal freelance opdrachten voor ICT'ers is sinds de eerste lockdown flink toegenomen. Dat meldt Freelance.nl in zijn Freelance Markt Index. Het aantal opdrachten is ten opzichte van de eerste lockdown van april met 57,8 procent toegenomen.

Freelance.nl - een opdrachtenbank voor zzp'ers - onderzoekt ieder kwartaal in zijn Freelance Markt Index wat het volume aan tijdelijk werk is in Nederland. De Index wordt samengesteld aan de hand van gegevens van het CBS, de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, een telefonische enquête onder opdrachtgevers op het platform en data uit het platform zelf. 

Volgens de index over het eerste kwartaal van 2021 is het aantal opdrachten voor zzp'ers flink gestegen. Op Freelance.nl nam het aantal opdrachten sinds afgelopen april toe met 67,7 procent. In vergelijking met januari 2020 is er sprake van een toename van 7,5 procent. Bovendien verwacht ruim 52 procent van de werkgevers de komende drie maanden meer opdrachten uit te zetten dan in het vorige kwartaal. 

Ook ICT'ers profiteren van deze groei in opdrachten. In vergelijking met de eerste lockdown nam het aantal opdrachten voor freelancers in deze sector met 57,8 procent toe. Ten opzichte van januari 2020 is er sprake van een stijging van 6,4 procent. Hoeveel opdrachten er precies te vinden zijn voor freelance ICT'ers, zegt het platform echter niet. 

Niet alle freelancers zoeken 

Volgens Freelance.nl zoeken nog lang niet alle freelancers ook al daadwerkelijk naar opdrachten. Er wordt nu 12,9 procent minder gekeken of gezocht naar opdrachten en er wordt 15,8 procent minder gereageerd, meldt de Freelance Markt Index. "Oftewel, aan de opdrachtgeverskant lijkt de crisis voorbij, maar hier lijken de freelancers nog niet helemaal van doordrongen en ze zoeken nog niet massaal naar nieuw werk."

Of die trend ook onder ICT'ers zichtbaar is, maakt het rapport niet duidelijk. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.