Beheer

Security
hacker

Fraudeur smult van nieuwe technologie

2 juni 2016
KPMG waarschuwt dat fraudeurs in toenemende mate gebruik maken van technologie: "Technologie zet deur wagenwijd open voor fraudeur."

Een op de vier fraudes gaat inmiddels gepaard met de inzet van technologie. De gebruikte technologie leidt ertoe dat fraudeurs hun weg steeds vaker elektronisch weten te vinden en dat fysieke delicten, zoals ontvreemding van goederen, minder vaak plaatsvinden.

Bij 24% van alle technologiedelicten werd vervalste of misleidende informatie ingevoerd in de administratie, in 20% van de gevallen wist de fraudeur via email of een ander berichtenplatform informatie te vervalsen en bij 13% van de fraudes maakte de fraudeur misbruik van de toegang die hij had tot de computersystemen. Dit soort delicten worden vooral gepleegd door jongeren die een meer dan gemiddelde kennis van de technologie hebben en in het algemeen tussen de 26 en 45 jaar oud zijn.

Cyberfraude neemt alleen maar in omvang toe

“Het feit dat dit soort fraudes vooral in deze leeftijdscategorie plaatsvindt, betekent dat de omvang alleen maar zal toenemen”, zegt Caroline Molenaar van KPMG Forensic. “Werknemers in deze leeftijdscategorie zijn beter in staat om technologie in te zetten bij het plegen van fraude. Technologie is een belangrijk vliegwiel voor fraudeurs om de fraude daadwerkelijk te plegen.”

Uit het onderzoek komt naar voren dat de inspanningen van bedrijven om met behulp van technologie deze vorm van fraude te bestrijden achterblijft bij die van de fraudeurs.

Lees meer in het volledige KPMG-rapport: Global profiles of the fraudster (pdf)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.