Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Kwantum

Frans-Nederlandse kwantumstartup Pasqal krijgt investering van 92 miljoen

'Volgend jaar al kwantumcomputer van 1.000 qubit.'

© Shutterstock,  Zapp2Photo
24 januari 2023

'Volgend jaar al kwantumcomputer van 1.000 qubit.'

De Frans-Nederlandse kwantumcomputermaker Pasqal, die vorig jaar de Nederlandse start-up Qu&Co overnam, heeft een investering van 92 miljoen euro gekregen van een groep Singaporese investeerders. Daarmee denkt het al in 2024 een kwantumcomputer te kunnen producren.

Pasqal is van oorsprong gericht op de hardwareontwikkeling van kwantumcomputers. Daarbij werkt het met neutrale, ongeladen atomen. Inmiddels heeft het bedrijf al een systeem gebouwd van 100 qubit. Met de investering van 92 miljoen euro wil het al volgend jaar een kwantumcomputer hebben gebouwd van 1.000 qubit. De systemen worden dan als clouddienst aangeboden.

Ambitieus

IBM meldde eerder dat het dit jaar zelfs al met een kwantumcomputer van 1000 qubit zal komen. Niettemin lijken de plannen van Pasqal zeer ambitieus. Christian Schaffner, hoogleraar computerwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, laat aan het FD weten dat “het nog zeker tien jaar kan duren voor een kwantumcomputer echt nuttig is.” Hij wijst er op dat een systeem van 1.000 qubit voorlopig nog niet bestaat uit 1.000 perfecte qubits. “In zo’n computer kunnen nog heel veel foutieve qubits zitten. Voor echte vooruitgang verwachten we dat foutcorrectie nodig is.”

Het van oorsprong Nederlandse Qu&Co, dat nu onderdeel is van Pasqal, richt zich op de ontwikkeling van software voor kwantumcomputers. 

Pasqal wist al eerder investeringen binnen te halen van rond de 35 miljoen euro.

1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.