Fotosites bang voor rechtszaak Kodak

22 december 2010
Kodak is verwikkeld in een heftige rechtszaak tegen fotowebsite Shutterfly. Volgens de fotogigant maakt de site inbreuk op een aantal patenten met betrekking tot technieken om foto's op te slaan op internet en er afdrukken van te laten maken.
Shutterfly bestrijdt de claims van Kodak en heeft inmiddels een tegenzaak aangespannen. Het vonnis kan ook voor andere fotosites zoals Picasa en Flickr ernstige gevolgen hebben, meldt de BBC op zijn website.

Mocht Kodak de zaak winnen, dan is het denkbaar dat ook andere sites waar foto's worden opgeslagen een proces aan de broek krijgen. De BBC citeert Deborah Bould, specialiste op het gebied van intellectueel eigendom bij advocatenkantoor Pinsent Masons. "Kodak heeft een aantal patenten die zeer breed zijn geformuleerd. Het geeft ze een basis om ook andere partijen aan te pakken voor schending van patentrechten", aldus Bould.

We zien elkaar in de rechtszaal
Volgens Kodak heeft het bedrijf ongeveer 400 patenten die te maken hebben met fotografie in al zijn gradaties. "Wij zien die patenten als belangrijke bedrijfsmiddelen en iedereen die denkt er een slaatje uit te kunnen slaan, zullen we tegenkomen in de rechtszaal", aldus een verklaring van Kodak.

Volgens juridische experts is een dreiging van Kodak voor de meeste kleine ondernemingen al genoeg om een licentie te nemen op de patenten in kwestie. In het geval van Picasa (met Google achter zich) en Flickr (gesteund door Yahoo!) is dat allerminst zeker. Dat zijn grote bedrijven die als het moet, een vette kas kunnen aanspreken om een juridische strijd aan te gaan. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.