Foto: Grootste ICT-vakbeurs

26 maart 2010

De afkorting CeBIT staat voor Centrum für Büro und Informationstechnik (Centrum voor Kantoor- en Informatietechnologie). De wortels van het jaarlijkse evenement liggen op het immense beursterrein van de Hannover Messe, een in 1947 opgerichte industrievakbeurs.

In de loop van de jaren vijftig en zestig rukte de prille computerindustrie steeds verder op. Beursorganisator Deutsche Messe zag het teken aan de wand en opende in 1970 speciaal voor kantooruitrusting een nieuwe hal (Hal 1) van ruim 70.000 vierkante meter. In die dagen was het de grootste overdekte expositieruimte ter wereld.

Daarna ging het hard. De ene na de andere nieuwe hal bleek al snel weer te klein om het groeiende aantal computerfabrikanten, softwareleveranciers en dienstverleners op het gebied van ‘elektronische dataverwerking’ te herbergen. Op 12 maart 1986 was het zover: de CeBIT kwam op eigen benen te staan. De eerste editie trok 334.400 bezoekers en 2142 exposanten, verdeeld over 200.000 vierkante meter.

Na de verzelfstandiging zette de opgaande lijn zich voort, enkele inzinkingen (1996, 1997) daargelaten. Eind jaren negentig trok de beurs per keer zo’n driekwart miljoen mensen. De CeBIT sloeg zijn vleugels uit en organiseerde buiten de bakermat Hannover ook zusterbeurzen in de Verenigde Staten, China, Australië en Turkije. De op consumenten gerichte CeBIT Home werd na slechts twee edities (1996, 1998) weer geschrapt.

De CeBIT ontpopte zich tot het belangrijkste ICT-evenement ter wereld, groter nog dan de befaamde Comdex in Las Vegas (VS), die in 1979 voor het eerst plaatsvond. De Comdex ging in 2004 zelfs roemloos ten onder, hoewel de rol van die Amerikaanse beurs deels is overgenomen door de Computer Electronics Show (CES).

Sinds 2002 neemt de belangstelling voor de CeBIT geleidelijk af. Veel ICT-bedrijven vinden deelname te duur en bereiken klanten liever via eigen, gerichte evenementen. Bezoekers zien door de bomen het bos niet meer. De organisatie heeft de opzet al meermalen aangepast, de structuur verbeterd, congressen toegevoegd en de lengte ingekort. De beursdata voor de eerstkomende vijf jaar staan in elk geval al vast.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!