Overslaan en naar de inhoud gaan

Fortran maakt spectaculaire come-back

Na tien jaar afwezigheid is Fortran weer terug in de top 20 populairste programmeertalen die wordt opgesteld door Tiobe. De reden voor de hernieuwde aandacht zijn de mogelijkheden die de taal biedt voor omvangrijke rekentaken.
happy developer
© Shutterstock
Shutterstock

Fortran was de eerste commerciële programmeertaal die in de jaren '50 van de vorige eeuw voortkwam uit de stal van IBM. Jarenlang was Fortran een veelgebruikte taal. In 2002 stond Fortran nog op positie 10 in de Tiobe index. Daarna raakte de taal bij velen in de vergetelheid door de komst van nieuwere hogegeneratietalen, behalve in wetenschappelijke kringen.

In de 2021 editie van de Tiobe-index schiet Fortran opeens weer veertien plaatsen omhoog naar positie 20. "De dinosaurus is na meer dan tien jaar terug", constateert Tiobe. "De stijgende populariteit is te danken aan de massale behoefte aan (wetenschappelijk) getallen kraken. Welkom terug Fortran."

Een andere opmerkelijke verschuiving is het wegvallen van Objective-C uit de top 20. Deze taal is al in 2014 vervangen door Swift voor het maken van apps voor iOS en macOS, maar bleef toch nog veel in gebruik. Objective-C was beter te gebruiken dan Swift voor het schrijven van apps voor verschillende platformen. Swift zelf daalde in de 2021 editie vier plaatsen naar de vijftiende positie.

De top 10 van de lijst is als volgt: C, Java, Python, C++, C#, Visual Basic, JavaScript, Assembly language, PHP en SQL.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in