Development

Software-ontwikkeling
happy developer

Fortran maakt spectaculaire come-back

Aloude programmeertaal opeens terug in Tiobe top 20.

© Shutterstock NDAB Creativity
7 april 2021

Aloude programmeertaal opeens terug in Tiobe top 20.

Na tien jaar afwezigheid is Fortran weer terug in de top 20 populairste programmeertalen die wordt opgesteld door Tiobe. De reden voor de hernieuwde aandacht zijn de mogelijkheden die de taal biedt voor omvangrijke rekentaken.

Fortran was de eerste commerciële programmeertaal die in de jaren '50 van de vorige eeuw voortkwam uit de stal van IBM. Jarenlang was  Fortran een veelgebruikte taal. In 2002 stond Fortran nog op positie 10 in de Tiobe index. Daarna raakte de taal bij velen in de vergetelheid door de komst van nieuwere hogegeneratietalen, behalve in wetenschappelijke kringen.

In de 2021 editie van de Tiobe-index schiet Fortran opeens weer veertien plaatsen omhoog naar positie 20. "De dinosaurus is na meer dan tien jaar terug", constateert Tiobe. "De stijgende populariteit is te danken aan de massale behoefte aan (wetenschappelijk) getallen kraken. Welkom terug Fortran."

Een andere opmerkelijke verschuiving is het wegvallen van Objective-C uit de top 20. Deze taal is al in 2014 vervangen door Swift voor het maken van apps voor iOS en macOS, maar bleef toch nog veel in gebruik. Objective-C was beter te gebruiken dan Swift voor het schrijven van apps voor verschillende platformen. Swift zelf daalde in de 2021 editie vier plaatsen naar de vijftiende positie.

De top 10 van de lijst is als volgt: C, Java, Python, C++, C#, Visual Basic, JavaScript, Assembly language, PHP en SQL.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Arnold Wentholt 07 april 2021 13:53

Ik heb moeite om te geloven dat Fortran een comeback maakt. Het huidige aandeel (minder dan 1%) vind ik niet significant om deze conclusie te trekken. Ik kan mij voorstellen dat klimaatwetenschappers Fortran actief gebruiken en dat deze tak van sport op dit moment in de lift zit. Maar een comeback?

Ik vind het daarnaast ongeloofwaardig dat assembly language in opkomst lijkt te zijn en zelfs in de top 10 staat. Is er misschien bij de analyse van zoektermen van populaire search engines onvoldoende onderscheid gemaakt tussen 'web assembly' and 'assembly language programming'? Of misschien dat een .NET assembly zoekterm roet in het eten gegooid heeft?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.