Beheer

Netwerken
iot tekst

Forse vertraging voor IoT dankzij standaardisatie

Het aantal organisaties dat IoT wil standaardiseren, loopt volstrekt uit de hand.

© Pixabay
22 februari 2016

De belangen zijn altijd groot, wanneer zich een nieuwe groeimarkt aandient. Leveranciers die hun technologische vindingen tot standaard in die  markt verheven zien, hebben meteen eens streepje voor. En soms ook een aardige inkomstenbron erbij, als andere leveranciers zich gedwongen zien om een licentie op de technologie te nemen waar nog patent op rust.

Het is op zich dus begrijpelijk dat betrokken leveranciers op het vinkentouw zitten, als zich nieuwe standaarden uitkristalliseren. Minimaal moet je voorkomen dat andere partijen tot standaarden besluiten waar je zelf nadeel van zou kunnen hebben.

IoT aan de beurt

In het verleden is dat al ettelijke malen vertoond bij netwerkstandaarden, standaardisatie van aansluiting van componenten van pc's, de uitbouw van internet ... en nu is het dus de beurt aan het Internet of Things. Jongste loot aan de stam van het standaardisatiewezen is de Open Connectivity Foundation. OCF gaat helpen 'IoT-standaarden op één lijn te brengen zodat bedrijven en ontwikkelaars IoT-oplossingen en apparaten kunnen creëren die naadloos samenwerken'. Cisco, Intel, Microsoft en Samsung initiëren dit loffelijk streven.

We mogen nog van geluk spreken dat OCF geen nieuwe toevoeging is. Het is feitelijk het Open Interconnect Consortium in een nieuw jasje, met wat extra leden.Maar het ware beter geweest als het Open Interconnect Consortium de handdoek in de ring had gegooid. Het lijstje organisaties die IoT door standaardisatie een impuls willen geven, is namelijk al lang genoeg:

  • de Allseen Alliance, waar Intel en Samsung niet in zitten,
  • het IEEE 2413 project, dat onder auspiciën van het invloedrijke Institute of Electrical and Electronics Engineers werkt aan een architectuurraamwerk voor IoT,
  • het Industrial Internet Consortium, waar de oprichters van OCF samenwerken met andere IT-bedrijven, telecombedrijven en aanbieders van 'things',
  • de  IoT Security Fondation, die zich specifiek richt op beveiliging van IoT, maar dan zonder de namen die de andere organisaties hun gewicht geven,
  • oneM2M, waar Cisco, Intel en Samsung ook in participeren.

Dan zijn er bijvoorbeeld ook nog prpl, dat zich richt op overdraagbare software en dito gevirtualiseerde architecturen 'van de volgende generatie' voor de verbinding tussen rekencentra en aparaten, en de Thread Group, die alvast de betrouwbaarheids-, beveiligings- en compatibiliteitsproblemen voor IoT in huiselijke toepassingen wil oplossen.

Belangenbehartiging

Het belang van degenen die IoT willen toepassen is helder: je wilt zo min mogelijk gedoe met apparaten en toepassingen die niet of alleen met kunstgrepen op elkaar aan te sluiten zijn. Dus in die zin is alleen maar toe te juichen dat de leveranciers zo enthousiast meewerken aan standaardisatie. Maar zo veel enthousiasme, dat riekt naar belangenbehartiging. Al die organisaties 'ter bevordering' van standaardisatie zullen waarschijnlijk uiteindelijk wel tot het vastleggen van standaarden komen. Maar het woord bevordering krijgt met zo veel gremia om in te discussiëren wel een oneigenlijke invulling. 'Uiteindelijke realisatie van standaarden waar wij mee kunnen leven' was een eerlijker omschrijving geweest.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!