Beheer

Storage

Forrester: opslag in cloud kan veel goedkoper dan in huis

16 september 2011

 Voor de vergelijking die zo gunstig uitvalt voor cloudopslag heeft Forrester gekozen voor de opslag van 1 terabyte aan bestanden die bestaan uit vaste blokken data die weinig kritiek zijn waar het de performance betreft. Het gaat daarbij om ongestructureerde data, wat als voordeel heeft dat er geen applicatie nodig is om enige samenhang aan te brengen in de data. De bestanden hebben hun eigen metadata die overal gelezen kunnen worden. Daarbij doet het er niet toe wie of wat de data heeft gemaakt.

Meer data verzonden
Interne opslag valt zoveel duurder uit doordat dit gepaard gaat met hoge operationele kosten. Die bedragen per jaar bijna even veel als de aanschafkosten van de opslaghardware en -software. Daarnaast moet de opslagcapaciteit zeer royaal zijn om een hogere betrouwbaarheid en performance te kunnen bieden.

Deze kosten zijn bij de clouddienst al inbegrepen. Maar ook bij opslag in de cloud komen extra kosten kijken. De eenheidsprijs per GB per maand volstaat niet. Zo zijn de WAN- en de transactiekosten niet inbegrepen. Want er wordt fors meer data verzonden over het WAN en dat heeft een flinke impact op de netwerk­links. En providers rekenen ook transactiekosten voor het schrijven van data in de cloudservice en het lezen of aanpassen ervan. Bovendien is het nogal eens nodig om te variëren in opslagcapaciteit en performance waardoor daarvoor geen vaste prijzen kunnen worden afgesproken.

Onverwachte kosten liggen ook in het ontbreken van support om toegang te krijgen tot je data. Die zijn opgeslagen op de manier die voor de cloudaanbieder het handigst is. En dat betekent voor een klant nogal eens dat hij zijn data of zakelijke processen of code moet aanpassen aan de API’s van die aanbieder om de data te kunnen raadplegen zoals hij dat gewend was.

Dat cloudopslag toch zo voordelig uitkomt, komt vooral doordat de kosten van het intern opslaan hoger zijn dan verwacht. Forrester komt tot de conclusie dat het opslaan van 100 TB data rond de 1 miljoen dollar kost. Dat kan voor individuele organisaties wel iets lager of hoger uitvallen, afhankelijk van bijvoorbeeld intensiever gebruik of efficiëntere medewerkers.

Extra kosten in huis
Voor zijn berekening gaat Forrester ervan uit dat opslagapparatuur vier jaar wordt gebruikt. Daarbij wordt een aankoopprijs gehanteerd van 4 dollar per bruikbare GB NAS-capaciteit.

Een groot verschil in de kosten ligt in de redundancy. Sla je 100 TB op in de cloud, dan is dat die 100 TB. Maar sla je dat intern op, dan moet je voor extra opslagcapaciteit zorgen als buffer. Gemiddeld houdt een bedrijf drie back-ups aan.

Voor personeelskosten rekent Forrester gemiddeld 1 fte per 150 bruikbare TB, waarbij de kosten per fte 120.000 dollar bedragen. Juist hier kan groot voordeel worden behaald in de cloud. Toch kunnen deze personeelskosten niet automatisch afgetrokken worden bij cloudopslag, omdat het personeel vaak gewoon aanblijft, zeker als er niet heel grote hoeveelheden data verplaatst worden naar de cloud.

Dan zijn er kosten die bij het cloudcontract al zijn inbegrepen maar voor in-huisopslag flink kunnen oplopen. Dat zijn vastgoed- en energiekosten en jaarlijkse onderhoudskosten voor de opslagsystemen. Bij elkaar rekent Forrester daar 20 procent van de aanschafkosten voor, per jaar. Een voor velen onverwachte kostenpost zit in datamigratie als er nieuwe opslagapparatuur wordt aangeschaft. Dat komt neer op 500 dollar per TB. Daarmee komen de gemiddelde kosten van opslag in huis op 995.000 dollar voor 100 TB.

De cloudaanbieders rekenen vaak een vaste prijs per GB per maand. Amazon is de enige die zijn prijzen heel duidelijk bekendmaakt. Het komt dan neer op 0,118 dollar per TB bij een afname van 100 TB. Per maand dus. Daar komt een toeslag bovenop voor het versturen van data in en uit de cloud. En voor het lezen van de data in de cloud. Zou je alle data elke maand willen lezen, dan zijn de kosten 180.000 dollar. Lees je maar 10 procent, dan is dat 18.000 dollar.

Meerkosten in de cloud
Extra kosten ontstaan door het gebruik van cloud gateways. Die treden op als brokers voor grote cloudservices. Ze doen wel wat voor hun geld. Je hoeft zelf de API-integratie niet meer te verzorgen en ze bieden meer functionaliteit zoals encryptie, snaphsots en betere SLA’s en relaties.

Daarnaast is de kans zeer reëel dat je je WAN-bandbreedte moet uitbreiden om clouddataverkeer te faciliteren. Daar dit echter toch al vaak moet gebeuren, voor thuiswerkers, IT-consolidatie of SaaS, hoeft dit maar voor een klein deel op de rekening van cloudopslag te worden gezet. Uiteindelijk komt Forrester zo tot een totale prijs voor cloudopslag van 100 TB van 251.600 dollar. Maar dat is nog altijd heel wat minder dan de 995.00 dollar die het kost om diezelfde data in huis op te slaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!