Forrester: Einde van omzetdaling in zicht

17 juli 2009

Daarmee is de huidige crisis een stuk intenser dan de crisis na het barsten van de internetzeepbel in 2001. In 2002 en 2003 werden omzetdalingen van bijna 6 procent genoteerd. Forrester verwacht wel een veel sneller herstel dan destijds. In de Verenigde Staten verwacht Forrester het herstel al in het vierde kwartaal. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de daling van het bruto binnenlands product meevalt. Forrester ging uit van een daling van 6 procent in het eerste kwartaal bij een inflatie van rond de nul. In plaats daarvan werd het een daling van 5,5 procent bij een inflatie van 2,8 procent, ofwel een feitelijke krimp van 2,7 procent.

Daarnaast overschatten bedrijven volgens Forrester de problemen bij het verkrijgen van kredieten. Dat leidde tot een overreactie, zoals de snelle krimp in IT-bestedingen dit jaar toont. Maar nu bedrijven zich beginnen te realiseren dat de problemen minder groot zijn dan gedacht, zullen de bestedingen des te sneller weer aantrekken, voorspelt Forrester.
www.forrester.com/ag

IT-aankopen van overheden en bedrijven, naar categorie

Aan de uitbundige groei in de IT-bestedingen komt dit jaar abrupt een einde. De krimp treft alle onderdelen van de IT-branche, maar de hardwarefabrikanten worden het hardst geraakt. Volgend jaar leeft de IT-branche weer op, maar met name bij computers en randapparatuur blijft de omzetgroei beperkt.

Regionale spreiding van IT-aankopen van overheden en bedrijven,
tegen constante wisselkoersen


Fluctuaties in de wisselkoersen hebben een grote invloed op geaggregeerde groeicijfers op wereldniveau. Om die reden heeft Forrester ook een cijferopstelling gemaakt waarin gecorrigeerd is voor het valuta-effect. Het effect daarvan is dat de uitschieters minder extreem worden. Van de krimp in dollars van 10,6 procent in 2009 blijft na deze correctie nog 4,9 procent over. Opmerkelijk is dat in lokale valuta in West-Europa de krimp al in 2008 blijkt te zijn ingezet.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!