Loopbaan

Carriere
vrouwen

‘Focus meer op vrouwelijk IT-talent’

Monsterboard vraagt meer aandacht bij werkgevers voor vrouwelijk IT-talent in Diversity Week.

vrouwen in IT © CC0 Public Domain Codenzo
9 mei 2018

Monsterboard vraagt meer aandacht bij werkgevers voor vrouwelijk IT-talent in Diversity Week.

Werkgevers moeten zich volgens het carrièreplatform Monsterboard veel meer focussen op vrouwelijk IT-talent – zeker met het oog op de enorme krapte.

Nergens is de krapte op de arbeidsmarkt zo groot als in de ICT. Daarom moeten werkgevers creatiever worden bij het invullen van ICT-vacatures. Dat kan bijvoorbeeld door in andere regio’s op zoek te gaan naar talent, zoals AG Connect vandaag schrijft. Maar ook meer oog voor vrouwelijke kandidaten is een mogelijke strategie.

Deze week is het Diversity Week (7 tot 14 mei) en Monsterboard vraagt daarom voor het tweede achtereenvolgende jaar aandacht voor diversiteit in de IT-branche. In de door Monsterboard onderzochte beroepen is gemiddeld 18,1% van de specialisten vrouw. Het gaat hierbij om de beroepen software- en applicatieontwikkelaars, systeemanalisten, systeembeheerders en technici op het gebied van procesbeheer en voor de werking van ICT.

Die ruime 18% ligt boven het gemiddelde in de branche van 14% waar UWV onlangs mee kwam in haar jaarlijkse rapport. Het aandeel vrouwen van de in totaal 2610 respondenten van de Salary Survey – het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dat dit jaar voor de 19e keer werd gehouden - bedraagt dit jaar 9%.

Goede oplossing voor krapte

Welk cijfer er ook wordt genomen als uitgangspunt, werkgevers moeten zich volgens de Bruijn inspannen om meer vrouwen te enthousiasmeren voor de IT. “Het zou mooi zijn als meer vrouwen voor een studie of beroep in de IT kiezen, dat kan een goede oplossing zijn voor de krapte op de IT-arbeidsmarkt. Maar daar moeten we wel wat voor doen. We merken dat de IT nog niet een hele aantrekkelijke branche is voor veel vrouwen omdat het technische aspect als minder aantrekkelijk wordt ervaren. Terwijl een IT-functie vaak veel dichterbij is dan vrouwen denken.”

Uit ons salarisonderzoek blijkt dat er relatief weinig parttime wordt gewerkt in de IT. De gemiddelde werkweek bij de mannen die de vragenlijst hebben ingevuld bedraagt 38 uur en bij vrouwen is dat 35 uur. Eerder scheven wij al – toen het onderzoek nog liep, dus op basis van voorlopige geegevens - dat minder uren gaan werken relatief lastig is in de branche.

Parttime werken niet vanzelfsprekend

Dat blijkt ook nu alle resultaten bekend zijn: 12 Procent van de IT’ers die werken bij een IT-bedrijf zegt dat als hij of zij minder zou willen gaan werken, dit niet mogelijk is bij zijn huidige werkgever. Nog eens 12% denkt dat dit in de praktijk niet zal lukken, omdat er sprake is van onderbezetting door een tekort aan IT-personeel. Bijna 24% stelt dat het verzoek tot minder uren per week werken wel kan worden ingediend, maar dat er door de manager en/of collega’s wel met de wenkbrouwen zal worden gefronst, omdat parttime werken niet bij de bedrijfscultuur past. Iets meer dan de helft van deze groep IT’ers denkt dat de aanvraag tot parttime werken zonder morren zal worden goedgekeurd. In andere sectoren is dat gemiddeld 55% voor IT-functies.

Uit een Facebooktest van Monsterboard, ingevuld door 244 mensen, bleek dat 22,7% van de respondenten op basis van hun vaardigheden en karaktereigenschappen geschikt zou zijn om als analist aan de slag te gaan, 17,4% als projectmanager en ruim 9% als tester of systeembeheerder. “Natuurlijk moet je wel affiniteit hebben met techniek, maar voor veel IT functies is het bijvoorbeeld juist ook belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt”, besluit De Bruijn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.