Overslaan en naar de inhoud gaan

Flutter2.0 UI-development kit werkt nu voor vrijwel alle platformen

Google heeft versie 2.0 van de open source UI development kit Flutter vrijgegeven. Was deze tool aanvankelijk uitsluitend gericht op het ontwikkelen van apps op mobiele platformen, nu is deze bedoeld om zo makkelijk mogelijk cross-platform apps te bouwen vanuit eenzelfde codebasis.
Developer blij
© Shutterstock
Shutterstock

Flutter bestaat nu iets meer dan twee jaar. Gaandeweg groeide het aantal platformen waarvoor de open source UI development kit ondersteuning bood. Maar het ging nog altijd om bèta-versies die niet geschikt waren om de kwaliteit te leveren die nodig is voor apps in de productiefase. Met versie 2.0 komt daar verandering in, constateert Venturebeat mede na een interview met de product manager van Flutter, Tim Sneath.

Native en toch minimaal herschrijven

Het gereedschap is nu geschikt voor het opleveren van apps op Android, iOS, MacOS, Linux, Windows en zelfs voor embedded devices. Flutter maakt gebruik van de Dart-programmeertaal die Google zelf ontwikkelde. Het doel is apps te maken die zo zich veel mogelijk 'native' gedragen op het platform waarvoor ze worden uitgebracht zonder dat er veel code opnieuw geschreven hoeft te worden, specifiek voor dat platform. Dat verlost ontwikkelaars voor een deel van het werk dat gedaan moet worden om tegemoet te komen aan alle verschillen in schermgroottes en de manier waarop gebruikers met hun apparaat werken, zoals muisgebruik, vegen, tikken, wel of geen toetsenbord etc. 

Hoeveel ontwikkelaars nu al werken met Flutter is onduidelijk. Wel groeit de steun voor het platform. Zo heeft Canonical - het bedrijf achter de Ubuntu Linux-distributie - gezegd dat Flutter nu het default framework is voor de ontwikekling van desktop en mobiele apps voor Ubuntu. Ook grote organisaties als Tencent, Sonos en de Amerikaanse makelaar Realtor.com gebruiken het platform. En Google gebruikt het zelf voor bijvoorbeeld Google Analytics, Google Shopping, Google Ads en de Google Nest hub.

Naast Google dragen ook Amazon, Microsoft, Adobe, Huawei, Alibaba, eBay en Square bij aan het opensourceproject.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in