Loopbaan

Carriere
Werk

Flink meer nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven aan ICT'ers

Heeft de coronacrisis nu dan toch impact op de IT?

© CC0 - Pixabay,  Free-Photos
20 mei 2020

Heeft de coronacrisis nu dan toch impact op de IT?

De coronacrisis duurt voort, maar in de afgelopen twee maanden leek deze nog weinig effect te hebben op IT'ers (binnen en buiten de IT-sector). Na een eerste daling in het aantal vacatures nam de vraag naar technische mensen juist weer toe. Daarbij bleef het aantal WW-uitkeringen ondanks de crisis afnemen. Tot nu dan: volgens cijfers van het UWV is er een stijging zichtbaar in het aantal lopende en nieuwe WW-uitkeringen voor IT'ers.

Het aantal IT'ers met een lopende WW-uitkering stond in april op 5.972, maar liefst 10,6 procent meer dan in maart. En ook ten opzichte van april 2019 is sprake van een stijging, namelijk van 2,1 procent.

De meeste lopende uitkeringen zijn voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar oud. Maar liefst 2.888 mensen in deze leeftijdscategorie hebben een lopende WW-uitkering. Maar ook veel 50-plussers zitten in de WW, namelijk 2.580 mensen. 

Minder werkhervatting

Die stijging in het aantal lopende WW-uitkeringen na een lange periode van dalingen betekent dat er flink meer nieuwe WW-uitkeringen zijn uitgegeven aan IT'ers. In de eerste vier maanden van dit jaar kwamen 3.211 IT'ers in de WW terecht, tegenover 2.353 in dezelfde periode in 2019. Toch representeert deze groep slechts een klein deel van de beroepsgroep, namelijk slechts 2 procent.

Bovendien nam het aantal beëindigde WW-uitkeringen ook toe. Ten opzichte van 2019 werden tussen januari en april 2020 6,3 procent meer WW-uitkeringen beëindigd. In absolute getallen gaat het om 2.603 beëindigde WW-uitkeringen in de eerste vier maanden van 2020, tegenover 2.448 in diezelfde periode afgelopen jaar.

Helaas werden de meeste WW-uitkeringen echter niet beëindigd vanwege werkhervatting: dit was tussen januari en april voor slechts 785 IT'ers het geval, 8,5 procent minder dan in januari tot april 2019. Verder moesten 1.101 IT'ers dit jaar de WW verlaten omdat de maximale duur bereikt was, wat 8,3 procent meer is dan vorig jaar. 

Ongekende stijging 

De situatie voor IT'ers valt in vergelijking met andere beroepsgroepen relatief mee. Tussen maart en april kwam er een ongekend grote groep nieuwe mensen bij in de WW, vertelt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. "Het aantal lopende WW-uitkeringen is flink gestegen: van ruim 250.000 in maart naar 292.000 in april. Dat zijn 41.700 meer WW-uitkeringen dan vorige maand. Zo’n grote stijging van de één op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis."

De grootste stijgingen in het aantal nieuwe WW-uitkeringen zijn voor de schoonmaakbranche (91 procent), uitzendbedrijven (87 procent), detailhandel (69 procent), cultuur (67 procent) en horeca en catering (60 procent).

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.