Beheer

Storage

Flash-geheugen groeit het snelst

12 april 2016
Op de opslagmarkt valt de grootste groei te verwachten bij het flashgeheugen, zo blijkt uit een verkenning die is gemaakt door NetApp. De portemonnee is hierbij de belangrijkste factor.

Het gebruik van flash-geheugen is aantrekkelijk, zowel qua snelheid als voor de portemonnee. NetApp heeft gekeken naar de kosten die zijn gemoeid bij de exploitatie van een opslagsysteem en daarbij kwam flash er als volgt gunstig uit:

  • 16 % minder onderhoudskosten
  • 76 % minder kosten voor energie en koeling
  • 63 % besparing op ruimte in de racks
  • 48 % besparing op beheerkosten

Deze cijfers zijn gerekend ten opzichte van een opslagomgeving waar volledig met harde schijven wordt gewerkt.

Er is niet een 'winnaar'

Momenteel zijn er verschillende manieren om data op te slaan met flash. "Elk van die architecturen zal zijn eigen plaats blijven houden in het storage-landschap. Er komt niet één winnaar uit de bus", zegt Dave Wright van NetApp. Wright was oprichter van het bedrijf SolidFire dat all-flash geheugens maakte en dat recentelijk is opgekocht door NetApp.

Afhankelijk van gebruik

Welk type flash-geheugen wordt toegepast is sterk afhankelijk van het gebruiksdoel. Wright: "Heb je storage nodig die specifiek is bedoeld om een applicatie aan de praat te houden, dan kun je een silo met flash toepassen. Een dedicated omgeving die door een beperkt aantal machines wordt aangesproken. Werk je daarentegen niet lokaal maar in de cloud, dan heb je flash nodig in een toegankelijk netwerk. De derde variant is het traditionele datacenter, waar meestal zuivere flash-opslag wordt gebruikt. Een all-flash oplossing biedt hier zeer hoge snelheden en laag energieverbruik."

Onderling koppelen

NetApp heeft een data fabric ontwikkeld, een systeem waarmee verschillende soorten flash aan elkaar kunnen worden verbonden. "Je kunt dan je datacentrum eenvoudig verbinden met cloud-opslag die je elders in je organisatie hebt draaien. En ook apparatuur die in co-locatie draait, dus bij iemand anders op afstand, kan in dat fabric worden opgenomen", stelt Wright.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.