Beheer

Privacy
Fitbit

'Fitbit-overname door Google vormt privacy-risico'

Alphabet en Fitbit moeten goed over privacyvoorwaarden nadenken, aldus Europese privacywaakhond.

© Fitbit
20 februari 2020

Alphabet en Fitbit moeten goed over privacyvoorwaarden nadenken, aldus Europese privacywaakhond.

Het kan gevaarlijk zijn voor de privacy van Europese burgers wanneer fitnesstrackerfabrikant Fitbit wordt overgenomen door Alphabet, het moederbedrijf van Google. De Europese privacywaakhond heeft daar donderdag voor gewaarschuwd.

De overname ter waarde van 2,1 miljard dollar werd in november aangekondigd. Google hoopt met de technologie van Fitbit de strijd aan te gaan met Apple en Samsung op de markt voor fitnesstrackers en smartwatches. Fitbit is nu één van de bekendste wearable-merken.

Maar met de overname krijgt Alphabet ook een enorme berg gegevens over de gezondheid van mensen binnen. De European Data Protection Board vindt dat zorgwekkend. "Het mogelijk verder combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa door een groot techbedrijf kan een groot risico voor de privacy en gegevensbescherming zijn", aldus de organisatie, waar ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onder valt.

De Europese toezichthouder vraagt Alphabet en Fitbit om goed na te denken over hun privacyvoorwaarden en om de risico's zo veel mogelijk te beperken, voordat ze toestemming van Brussel vragen voor de overname.

Europese Commissie ook bezorgd

De Europese Commissie zei in november al overnames die gedreven worden door de wens om gebruikersgegeven in handen te krijgen, zeer goed te bekijken. Dat zei Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging, naar aanleiding van de overname van Fitbit door Google. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.