Overslaan en naar de inhoud gaan

'Fitbit-overname door Google vormt privacy-risico'

Het kan gevaarlijk zijn voor de privacy van Europese burgers wanneer fitnesstrackerfabrikant Fitbit wordt overgenomen door Alphabet, het moederbedrijf van Google. De Europese privacywaakhond heeft daar donderdag voor gewaarschuwd.
fitnesstracker
© Fitbit
Fitbit

De overname ter waarde van 2,1 miljard dollar werd in november aangekondigd. Google hoopt met de technologie van Fitbit de strijd aan te gaan met Apple en Samsung op de markt voor fitnesstrackers en smartwatches. Fitbit is nu één van de bekendste wearable-merken.

Maar met de overname krijgt Alphabet ook een enorme berg gegevens over de gezondheid van mensen binnen. De European Data Protection Board vindt dat zorgwekkend. "Het mogelijk verder combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa door een groot techbedrijf kan een groot risico voor de privacy en gegevensbescherming zijn", aldus de organisatie, waar ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onder valt.

De Europese toezichthouder vraagt Alphabet en Fitbit om goed na te denken over hun privacyvoorwaarden en om de risico's zo veel mogelijk te beperken, voordat ze toestemming van Brussel vragen voor de overname.

Europese Commissie ook bezorgd

De Europese Commissie zei in november al overnames die gedreven worden door de wens om gebruikersgegeven in handen te krijgen, zeer goed te bekijken. Dat zei Margrethe Vestager, de Europese commissaris voor Mededinging, naar aanleiding van de overname van Fitbit door Google. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in