Overslaan en naar de inhoud gaan

Firefox doet auto-install-extensies in de ban

Mozilla - de organisatie achter de Firefox-browser - maakt vanaf de introductie van versie 73, het ontwikkelaars onmogelijk automatisch extensies in de browser te installeren.
Firefox logo 2019

De ban komt op zogeheten 'side loaded'-extensies. Dit zijn extensies die zonder toestemming van de gebruiker van de browser kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. Initiatie van de download en installatie vindt plaats via een extension file ergens op een webpagina, legt Caitlin Neiman, de Add-ons Community Manager bij Mozilla in een officiële blog.

Mozilla wil van deze mogelijkheid af omdat de installatiemethode gebruikers vaak overlast bezorgd en ze er bovendien niet voor kunnen kiezen of ze de betreffende extensie wel willen hebben. Verder is het onmogelijk deze extensies te verwijderen via de Add-ons Manager, de reguliere plek in de Firefox-browser om extensies te beheren.

Naar verwachting wordt Firefox-versie 73 begin december geïntroduceerd in een pre-release. De verspreiding van de officiële  versie volgt dan in februari volgend jaar.

Gebruikers kunnen de 'side loaded'-extensies nog wel gebruiken. In plaats van de extensies te installeren, komen ze als reguliere add-ons in het gebruikersprofiel te staan. De gebruiker kan er dan zelf voor kiezen de installatie uit te voeren. Deze optie is overigens heel tijdelijk en bedoeld om te voorkomen dat diensten waar gebruikers aan gewend waren, niet meer werken. In Firefox 74 vervalt echter deze optie. Webontwikkelaars krijgen van Mozilla het advies in het vervolg extensies via de reguliere installatieprocedure beschikbaar te stellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in