Innovatie & Strategie

Branche
Financiële sector wordt bediend door grote spelers

Financiële sector wordt bediend door grote spelers

Een analyse van ICT-leveranciers die zich richten op de financiële sector

3 juli 2020

Een analyse van ICT-leveranciers die zich richten op de financiële sector

De financiële markt in Nederland is belangrijk. Niet gek dat er veel innovatie is op het gebied van ict, specifiek voor deze financiële markt. Met als vlaggenschip Adyen, een van de snelgroeiende softwarebedrijven in de fintechsector.

Er zijn twee soorten bedrijven actief die je kunt bestempelen als fintech. Je hebt de IT-bedrijven met een focus op de sector financiële dienstverlening. En je hebt de bedrijven die een financieel product of dienst leveren, met daarbij in hun kern digitale processen waarmee en waardoor zij snel innoveren, en dus ontwikkelen, ten opzichte van de traditionelere financiële dienstverleners. Partner Navigator heeft zich in deze analyse op de eerste categorie gericht.

Type leverancier: vooral software en dienstverlening

Het is duidelijk dat we te maken hebben met de grotere IT-specialisten. De jarenlange focus op een veeleisende sector als de financiële dienstverlening heeft ervoor gezorgd dat er een beperkt aantal specialisten zijn. Deze zijn vaak in het westen van Nederland te vinden, waar de meeste organisaties uit de financiële dienstverlening een hoofdvestiging hebben.

We zien qua type bedrijven dat het vaker om softwarebedrijven of consultants gaat, en in een minderheid om resellers. Buiten deze sector ligt die verhouding toch duidelijk anders. Daar zien we zeer veel resellers actief.

Go to market: financiële dienstverlener heeft directe relatie met leverancier

Waar resellers zich wat vaker op het mkb richten, zijn  financiële dienstverleners vaak weer wat groter, en is de specialisatie in software of advies een meer gewenst profiel. Met de veranderende vraag vanuit de  financiële sector zal ook het profiel van de IT-specialist die deze sector bedient, verder veranderen. Financiële dienstverleners en met name de fintechbedrijven zelf hebben eerder behoefte aan specialisten dan aan generalisten onder de IT-bedrijven. Reden ook waarom we verwachten dat in de komende jaren software en skill-based diensten (waaronder consultants) een nog groter deel van de toeleverende IT-partijen zullen gaan innemen

Deze analyse is gebaseerd op cijfers van Partner Navigator. Wil je je verder verdiepen in de cijfers, ga dan naar het volledige overzicht op de website van Partner Navigator.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.