Fibre channel fuseert met ethernet

20 maart 2009
De standaard wordt besproken door een aantal grote leveranciers van netwerken en storagesystemen, waaronder Brocade, Cisco, EMC, HP, IBM, Intel en Sun Microsystems. “Er wordt nu nog onderhandeld over een aantal kleine puntjes, het overgrote deel van de standaard is al klaar”, zegt Ulrich Plechschmidt, vice-president van Brocade.

Met FCoE wordt het mogelijk om de snelle gegevensuitwisseling tussen computers en opslagsystemen, een aspect waar fibre channel beroemd om was, over te hevelen naar bekabeling van het type ethernet. Vooral de komst van 10 Gb/sec ethernet heeft de acceptatie van FCoE in een stroomversnelling gebracht. Het is daarmee mogelijk om het FC-protocol te gebruiken op volle snelheid. De maximale bandbreedte van ethernet is dan geen belemmering meer.

De basis voor fibre channel werd gelegd in 1985; het werd tot standaard gepromoveerd in 1994. FC is leverbaar in een aantal snelheden, met een maximum van 8 Gbps. Er wordt alweer gewerkt aan een nieuwe variant, met een dubbele bandbreedte.

Plechschmidt: “FCoE is al een aantal jaar geleden bedacht en door de vele inspanningen van de leden van het consortium heeft het snel tot een standaard kunnen komen. Op dit moment werken we al met een zogeheten prerelease van de standaard. Die stelt ons in staat om apparatuur te ontwerpen die in grote lijnen voldoet aan de regels. Over een paar maanden brengen we onze eerste FCoE-switch al op de markt.”

De plannen voor FCoE zijn bedacht voordat de huidige crisis ontstond. De gebruikers houden meer de hand op de knip dus dat zou kunnen zorgen voor vertraging bij de aanschaf. “Dat is wel zo, maar het zal niet heel lang duren. We hebben ingeschat dat de crisis zorgt voor een vertraging van ongeveer negen maanden”, meent Plechschmidt.

FCoE zal het eerst doorbreken in het datacentrum. Daar biedt het mogelijkheden om minder apparatuur te gebruiken waardoor de energierekening naar beneden kan. Nu is het nog zo dat ethernetverkeer en FC-verkeer langs geheel gescheiden wegen worden afgehandeld. Wanneer FC over de ethernetinfrastructuur wordt afgehandeld, dan kan worden volstaan met een enkele switch danwel serie switches. Minder apparatuur betekent minder vermogensopname en dus ook minder benodigde koeling.

Wel moet rekening worden gehouden met een leercurve; de eerste switches van een nieuwe generatie zijn niet altijd even zuinig. “Dat gebeurt pas bij een tweede serie”, zegt Martin Skagen, chief architect van Brocade. “In die tweede serie worden nieuwe chips toegepast, meestal met meer functies waardoor ook weer onderdelen worden uitgespaard. We profiteren dan van de ontwikkelingen die in de halfgeleiderindustrie zijn gedaan.”

Het samenvoegen van de beide datastromen leidt tot efficiency. Het is een echte conversie tussen LAN en SAN, waarvoor de eerste aanzet eigenlijk al is gegeven door iSCSI. Het zorgt ook voor een wat andere werkdiscipline in het datacentrum, want de beheerders van netwerken en de beheerders van storage zullen meer met elkaar moeten samenwerken”, zegt Jerry Rozeman van storageleverancier ISIT.

Voor Brocade is FCoE een mooie methode om het eigen bedrijf op één lijn te brengen, sinds de overname van Foundry Networks in december vorig jaar. “Met die overname, die geheel is betaald in contanten, hebben we een organisatie binnengehaald die zich vooral richtte op het ethernetsegment. Foundry Networks kwam ooit als eerste op de markt met een 1 Gb-ethernetswitch en herhaalde dat met de eerste 10 Gb-ethernetswitch”, aldus Plechschmidt.

Steeds meer verschillende gegevensstromen worden geleid over een ethernetarchitectuur. Spraak is al een grote component in de vorm van VoIP en daar komt bijvoorbeeld ook video bij. Het gebruik van ethernet verandert hierdoor en het zal leiden tot zogeheten lossless ethernet, waarbij geen datapakketjes meer verloren gaan.

Bij het protocol dat wordt gebruikt om gegevens in pakketjes over ethernet te sturen, is een voorziening aanwezig die het wegraken van datapakketjes opvangt. Die zet zo nodig een mechanisme in werking dat het verloren gegane pakketje opnieuw laat opsturen. Fibre channel is van zichzelf al lossless; binnen FCoE wordt die eigenschap ook opgelegd aan de onderliggende ethernetarchitectuur.

Een uitbreiding op de ethernetstandaard, IEEE 802.1p geheten, biedt mogelijkheden om het wegraken van pakketjes al dan niet toe te staan. Dit kan zelf gebeuren op een en hetzelfde transmissiemedium. De datastromen worden daarvoor gekenmerkt door een groepje bits in elke header. De waarde van de groep geeft in of wegraken en retransmissie van pakketjes is toegestaan en in welke vorm. “Wij zien lossless ethernet als de motor voor FCoE. Bij navraag blijkt dat meer dan de helft van onze klanten de techniek ofwel al gebruikt of er serieus onderzoek naar doet”, zegt Jerry Rozeman van ISIT.

Het wegvallen van de grenzen tussen de datakanalen in een datacentrum maakt ook een nieuwe manier van werken mogelijk, het zogeheten Stretched Data Center. Rozeman: “Daarvan is sprake in een situatie waar een paar datacenters aan elkaar worden gekoppeld en ze vervolgens als één geheel worden beheerd. Op die manier kun je bezuinigingen die voorheen alleen binnen de muren van een enkel datacentrum mogelijk waren, uitsmeren over een groter terrein.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!