Femtocellen in de strijd tegen de krapte

27 mei 2011

Telecombedrijven kunnen de vraag naar breedband voor de komende jaren moeilijk inschatten, maar de groei zou best eens 100 procent of meer kunnen bedragen. De FCC gaat voor de Amerikaanse markt daarom extra spectrum vrijmaken voor mobiel breedband, en de Engelse regelgever kijkt ook naar die mogelijkheid. Toch moet er meer gebeuren. 4G (LTE) springt vergeleken met vorige-generatienetwerken weliswaar efficiënter om met het frequentiespectrum, maar de winst bedraagt volgens Ofcom niet meer dan 20 procent. Erg verrassend zijn die bevindingen overigens niet: met de 3G-variant HSPA was al forse vooruitgang geboekt en dus is er rek er al een beetje uit.

De grootste winst wordt volgens Ofcom dan ook behaald als men het signaal over minder lange afstanden zou vervoeren. Als het dichtstbijzijnde basisstation 10 kilometer verwijderd is van de ontvanger, wordt het signaal nu doorgaans in een veel groter gebied verspreid. Bevindt het basisstation zich dichter op de ontvanger, dan wordt er minder spectrum ‘verspild’. De oplossing moet onder meer komen van kleinere cellen, maar ook van femtocellen. Die zouden geplaatst kunnen worden op plekken waar de vraag zich concentreert, zoals treinstations of flatgebouwen.

Femtocellen zijn direct aangesloten op het vaste net van een provider. Hun bereik is echter beperkt, maar juist wel weer geschikt voor lokaal verkeer. Aanvankelijk waren femtocellen vooral bedoeld om de ontvangst binnenshuis te verbeteren. Bedrijven en consumenten zouden die apparatuur dan zelf moeten aanschaffen.

Openstaande vragen
In Nederland heeft KPN in 2009 gekeken naar de mogelijkheid van de verkoop van femtocellen, maar men concludeerde dat de technologie nog te weinig stabiel was. Daar komt nog bij dat de technologie juist ook weer een druk op het frequentiespectrum legt omdat de frequenties niet voor ‘brede communicatie’ kan worden ingezet. Femtocellen kunnen geen gebruik maken van dezelfde frequentie als het netwerk daarbuiten, want dat geeft storingen. Het grootste voordeel van de femtocel wordt nu echter wel onderkend: het minibasisstation wordt minder zwaar belast, dus blijft er meer breedband per gebruiker over. Overigens zegt de Ofcom dat meerdere technieken nodig zijn om het spectrum optimaal te benutten. Met de inzet van alle technische middelen zou er in Groot-Brittannië een vijfvoudige winst kunnen worden geboekt.

De vraag die nog onbeantwoord blijft, is of met al deze beperkingen LTE ooit een vervanger zou kunnen worden van het vaste netwerk. Met steeds hogere breedbandsnelheden lijkt dat een vanzelfsprekende ontwikkeling. Bovendien is de gebruiker dan niet aan een locatie gebonden. Maar wanneer het netwerk de belasting niet aankan, zullen toch slimmere oplossingen moeten worden bedacht.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!