Overslaan en naar de inhoud gaan

FBI waarschuwt voor risico’s mobielbankieren

Waar in Nederland alle banken tijdens de Lock Down openbleven, gingen de bankkantoren in Amerika wel dicht. Noodgedwongen moesten de Amerikanen via mobiele bankapps hun balans checken, betalingen doen of geld overmaken. Volgens Amerikaanse studies nam hierdoor het digitaal bankieren met vijftig procent toe. De federale politiedienst in Amerika, de FBI, verwacht dat het toegenomen digitale geldverkeer ook bij cybercriminelen dankbaar wordt ontvangen.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De FBI waarschuwt via een officieel bericht dat criminelen vooral hun pijlen zullen richten op nieuwe consumenten in het digitaal geldverkeer. Er zal gebruikgemaakt worden van geavanceerde technieken waarbij je in een vervalste inlogomgeving van de bank komt. Een bekende truc waar met malware je inloggegevens worden afgetroggeld. Ook maken ze gebruik van nepapps waarin kwaadaardige code verborgen ligt waarmee de inloggevens van de klant gestolen worden. Met als gevolg dat de daders bij de bankaccounts van de gedupeerde kunnen met alle gevolgen van dien.

Hoe is het in Nederland?
Berend Jan Beugel, Persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland geeft aan dat mobiel- en internetbankieren in Nederland heel goed geregeld is. Dat komt ook door het gebruik van 2-Factor Authentication. Volgens Beugel is er geen toename van het aantal meldingen wat betreft oplichting en fraude via die middelen. “Er is wel een enorme toename hiervan via online communicatiemiddelen die we tijdens de Lock Down veel intensiever gebruikten. Kanalen als Instagram, Marktplaats en Whatsapp bijvoorbeeld. Die kanalen worden nu ook door internetcriminelen gebruikt om mensen te misleiden om bepaalde handelingen te verrichten zoals het overboeken van geld.”

De technieken die de criminelen gebruiken, zorgen ervoor dat slachtoffers de handelingen zelf uitvoeren. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om je belastingschuld te betalen of om een familielid in financiële nood uit de brand te helpen. Deze vorm van oplichting, de zogenoemde hulpvraagfraude, komt volgens Beugel ongeveer 70 keer per dag voor.  

Kluisrekeningen
Een andere manier die in opkomst is, gaat om oplichting via zogenaamde kluisrekeningen. Het slachtoffer wordt gebeld door een oplichter die zich voordoet als een medewerker van de bank. De gedupeerde krijgt vervolgens te horen dat zijn/ haar bankrekening is gehackt en dat het saldo moet worden overgezet op een kluisrekening. Beugel onderstreept dat een dergelijke kluisrekening helemaal niet bestaat. Slachtoffers worden via deze methode voor duizenden euro's opgelicht.

Advies
De FBI adviseert om alleen apps te downloaden afkomstig uit de officiële online appstores, zoals de Google Play Store en de Apple App Store. Verder raden ze je aan om 2-Factor Authentication in te schakelen en om sterke en unieke wachtwoorden aan te maken. Adviezen die in Nederland ook nog steeds van toepassing zijn. Beugel stelt, wees bewust, kluisrekeningen bestaan niet. De bank kan zelf je rekening blokkeren indien het gehackt is en zal je nooit vragen om geld over te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in