Overslaan en naar de inhoud gaan

FBI waarschuwt voor nieuw type DDoS-aanvallen

De Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwt voor misbruik van drie nieuwe netwerkprotocollen en een webapplicatie voor het uitvoeren van Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS). Dat schrijft de FBI in een informatiebrief aan het bedrijfsleven. Door deze protocollen te misbruiken, worden aanvallen langer en schadelijker dan voorheen.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Het gaat om de protocollen Constrained Application Protocol (CoAP), Web Services Dynamic Discovery (WS-DD) en Apple Remote Management Service (ARMS) en Jenkins web-based automation software. Deze protocollen zijn essentieel voor de apparaten die ze gebruiken (IoT-apparaten, smartphones of Mac’s). Omdat het ingebouwde protocollen zijn die door leveranciers zelf worden gebruikt is het lastiger om het schadelijke verkeer te onderscheiden van het normale verkeer.

Verstoorde gebruikerservaring

Het zijn ook protocollen die volgens de FBI niet worden verwijderd of uitgeschakeld in de producten. “Het is onwaarschijnlijk dat fabrikanten van deze apparaten de functies uit zullen schakelen, omdat dit de gebruikerservaring verstoort”, schrijft de FBI.

De FBI noemt in de informatiebrief ook voorbeelden van potentiële kwetsbaarheden of misbruik. Het meest recente voorbeeld is van afgelopen februari toen er door Britse beveiligingsonderzoek een kwetsbaarheid werd gevonden in het opensourceprotocol in Jenkins-servers die misbruikt kan worden voor DDoS-aanvallen. De inzet van zo’n kwetsbare server zou de aanval honderd keer groter kunnen maken.

Vooralsnog worden deze protocollen sporadisch gebruikt, maar experts verwachten dat ze in de toekomst vaker worden ingezet voor DDoS-aanvallen die worden ingekocht door criminelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in