Security
nostalgie

FBI voor de rechter vanwege iPhone-kraak

Nieuwsdiensten eisen openheid van de FBI

iPhone 5c in hippe kleurtjes © Apple
17 september 2016

Nieuwsdiensten eisen openheid van de FBI

Drie nieuwsorganisaties in de VS hebben de FBI voor de rechter gesleept. Ze willen weten hoe de dienst een iPhone 5c van een doodgeschoten terrorist heeft kunnen kraken en wat dat allemaal gekost heeft. De zaak dient in het kader van de Freedom of Information Act (FOIA), die een beetje te vergelijken is met de WOB bij ons.

De nieuwsdiensten, de Associated Press (AP), USA Today en Vice, willen dat de FBI nu eindelijk openheid van zaken geeft. De dienst heeft dat altijd geweigerd, en liet slechts doorschemeren dat er hulp kwam van een 'externe partij'. Via via werd al duidelijk dat die partij afkomstig was uit Israël en dat er meer dan een miljoen dollar is betaald voor de aanschaf van specialistische kraakapparatuur.

In de papieren van de rechtszaak valt meer informatie te lezen, zoals de moeizame pogingen die de FBI eerst deed om Apple zo ver te krijgen dat zij de iPhone 5c in kwestie zouden ontgrendelen. Apple weigerde dat bij monde van algemeen directeur Tim Cook. Zelfs na dreigementen van de FBI hield Cook zijn poot stijf. De FBI deed zelfs een beroep op een wet uit 1789, de All Writs Act, maar ook daar reageerde Apple niet op.

De volgende stap was het inschakelen van een derde partij, zonder de naam daarvan te noemen. In de pers kwam die naam al snel naar boven, namelijk het bedrijf Cellebrite uit Israël. Ook werd berekend dat de hele operatie meer dan 1 miljoen dollar had gekost.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.