Beheer

Security
FBI logo (cyber)

FBI onderzoekt hack vliegtuig via entertainmentsysteem

FBI logo (op cyberblauw) © FBI
18 mei 2015
Een computerbeveiliger claimt dat het in-flight entertainmentsysteem van vliegtuigen kan worden gebruikt om toegang tot de toestelbesturing te krijgen.

De IT-beveiliger van One World Labs werd gelijk na zijn tweets in april over dit onderwerp verbannen van toestellen van luchtvaartmaatschappij United Airlines. De FBI onderzoekt de zaak, blijkt uit een opsporingsbevel dat is ingediend bij een federale rechtbank in New York.

Chris Roberts, CTO en oprichter van One World Labs, zegt dat hij tussen 2011 en 2014 minstens 15 keer toegang heeft gekregen tot cruciale onderdelen van de toestelbesturing via het systeem dat dient voor het afspelen van muziek en films aan boord. Zo kon hij door zijn eigen computer te koppelen aan het systeem code invoeren waarmee hij de snelheid van de motoren kon regelen. Hij maakte de koppeling door zijn computer in te pluggen op de Seat Electronic Box (SEB) die onder de stoel zit bevestigd.

Onderzoeker heeft ander verhaal

Roberts zegt dat de FBI veel van zijn commentaar uit de context heeft getrokken. Tegen Wired verklaart Roberts inderdaad het In flight Entertainment (IFE) systeem te hebben gehackt via de SEB, maar dat hij nooit daadwerkelijk heeft gerommeld met de besturing. Hij zegt weliswaar een klim-commando te hebben gegeven via de SEB, maar alleen in een gesimuleerde test.

Roberts had in februari zelf contact gezocht met de FBI over de problemen met de beveiliging van het IFE-systeem. Hij heeft met de opsporingsdienst over zijn bevindingen gesproken 'achter gesloten deuren'. Tijdens de vlucht in april maakte hij op Twitter een grap over het overnemen van de besturing van het vliegtuig. Na de landing in New York werd hij gelijk gearresteerd en werd zijn apparatuur in beslag genomen. Volgens de FBI blijkt uit onderzoek dat twee SEB's tekenen vertoonden van vernieling. Roberts zegt echter die vlucht helemaal geen hack uitgevoerd te te hebben.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.