Overslaan en naar de inhoud gaan

FBI onderzoekt hack vliegtuig via entertainmentsysteem

De IT-beveiliger van One World Labs werd gelijk na zijn tweets in april over dit onderwerp verbannen van toestellen van luchtvaartmaatschappij United Airlines. De FBI onderzoekt de zaak, blijkt uit een opsporingsbevel dat is ingediend bij een federale rechtbank in New York.
FBI logo (op blauw)
© FBI
FBI

Chris Roberts, CTO en oprichter van One World Labs, zegt dat hij tussen 2011 en 2014 minstens 15 keer toegang heeft gekregen tot cruciale onderdelen van de toestelbesturing via het systeem dat dient voor het afspelen van muziek en films aan boord. Zo kon hij door zijn eigen computer te koppelen aan het systeem code invoeren waarmee hij de snelheid van de motoren kon regelen. Hij maakte de koppeling door zijn computer in te pluggen op de Seat Electronic Box (SEB) die onder de stoel zit bevestigd.

Onderzoeker heeft ander verhaal

Roberts zegt dat de FBI veel van zijn commentaar uit de context heeft getrokken. Tegen Wired verklaart Roberts inderdaad het In flight Entertainment (IFE) systeem te hebben gehackt via de SEB, maar dat hij nooit daadwerkelijk heeft gerommeld met de besturing. Hij zegt weliswaar een klim-commando te hebben gegeven via de SEB, maar alleen in een gesimuleerde test.

Roberts had in februari zelf contact gezocht met de FBI over de problemen met de beveiliging van het IFE-systeem. Hij heeft met de opsporingsdienst over zijn bevindingen gesproken 'achter gesloten deuren'. Tijdens de vlucht in april maakte hij op Twitter een grap over het overnemen van de besturing van het vliegtuig. Na de landing in New York werd hij gelijk gearresteerd en werd zijn apparatuur in beslag genomen. Volgens de FBI blijkt uit onderzoek dat twee SEB's tekenen vertoonden van vernieling. Roberts zegt echter die vlucht helemaal geen hack uitgevoerd te te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in