Beheer

Security

FBI eist toegang tot alle mobieltjes

17 oktober 2014
James Comey, directeur van de FBI, windt er geen doekjes om: zijn dienst moet onbeperkt toegang kunnen krijgen tot gegevens die zijn opgeslagen op mobieltjes.

Producenten van smartphones moeten ervoor zorgen dat er altijd een achterdeurtje is, waarlangs de overheid toegang kan krijgen tot persoonlijke gegevens. "Die hebben we nodig in het kader van terrorismebestrijding", zegt Comey.

Nieuwe opzet

Volgens Comey gaat de FBI binnenkort veranderen. In de nieuwe opzet zal er veel meer aandacht zijn voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Voor die groep van misdaden zal een speciale sectie van het Bureau in het leven worden geroepen. "Die mensen moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen, vandaar ook dat wij pleiten tegen standaard sterke encryptie op smartphones", zegt Comey.

Onwenselijk verschil

Comey refereert aan de Amerikaanse Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) die in 1994 is aangenomen. In die wet staat, dat telefoonmaatschappijen verplicht zijn om een tap aan te brengen als daar van overheidswege om wordt gevraagd. "Die wet heeft betrekking op vaste telefoonlijnen en in de praktijk werkt hij heel goed. Op het mobiele vlak is zo'n wet er niet en dat moet snel veranderen", aldus Comey.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.