Beheer

Personal Tech
Chinese fabriek

Fairphone strijdt voor beter werkklimaat in China

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  iphonedigital
29 december 2015
Het Nederlandse Fairphone, dat smartphones wil maken voor milieubewuste consumenten, laat zijn apparatuur vervaardigen in China. In dat land neemt men het doorgaans niet zo nauw met de rechten van arbeiders, wat zich vertaalt in slechte werkomstandigheden. Fairphone heeft daar wat aan proberen te doen.

Een delegatie van het bedrijf is persoonlijk naar fabrikant Hi-P gegaan, om te zien onder welke condities de telefoons en de onderdelen werden vervaardigd. Naar Europese maatstaven gerekend is het productieproces nog steeds niet optimaal, maar er zijn wel enkele verbeteringen doorgevoerd.

Langer de tijd

Bij grote afnemers zoals Apple geldt een absoluut tijdsbestek waarin de producten geleverd moeten worden. Een fabriek kan dan bijvoorbeeld besluiten om zijn arbeiders midden in de nacht te wekken en naar de lopende band te jagen. Fairphone heeft dat veel minder en het heeft aangegeven dat het best wat langer mag duren voordat de bestelde smartphones klaar zijn. Dit vermindert de druk op de arbeiders in de fabriek aanzienlijk.

Geen macht

Fairphone is een relatief kleine speler en heeft daarom geen directe macht over de toeleveranciers in China. Betere arbeidsomstandigheden kunnen niet worden afgedwongen, er moet een omweg worden bewandeld. Een compleet artikel is te vinden in het Duitse blad C't.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.